Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Kotimaa

Geokätkö teloitettujen muistomerkillä Joensuussa - Kätkön tekijä: Joku saattaa kokea sen loukkaavana

  • Ilkka Ritvanen
  • Riikka Hurri
Elonpirta-muistomerkkiin piilotetun kätkön löytäminen vaatii etsijältään kiipeilytaitoja tai muuta nokkeluutta. Kätkön tekijä sanoo kuitenkin poistavansa kätkön, jota joku voisi pitää loukkaavana. Elonpirta-muistomerkkiin piilotetun kätkön löytäminen vaatii etsijältään kiipeilytaitoja tai muuta nokkeluutta. Kätkön tekijä sanoo kuitenkin poistavansa kätkön, jota joku voisi pitää loukkaavana.

Karjalainen sai lukijaltaan viestin, jossa kerrottiin teloitettujen punaisten muistoksi Joensuun Siilaisille pystytettyyn Elonpirta-muistomerkkiin piilotetusta geokätköstä. Lukija ihmetteli, onko Erkki Kannoston suunnittelema, vuonna 1992 paljastettu muistomerkki sopiva paikka geokätkölle.

Kätkön tehnyt Jari Huusko sanoo pohtineensa itsekin asiaa varsinkin nyt, kun sisällissodan tapahtumista on aikaa sata vuotta.

– Tiedän, että siinä ei ole murhattu tai tapettu ketään, joten se ei loukkaa hautarauhaa. Joku tietenkin saattaa kokea sen loukkaavana, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kätkö on samalla tehnyt tunnetuksi syrjässä sijaitsevaa muistomerkkiä ja siihen liittyviä, osin tarkoituksella unohdettuja tapahtumia.

– Geokätköilyssä ajatuksena on esitellä paikkoja. Moni voi ajatella, että se on kunnianosoitus, kun kerrotaan mitä on tapahtunut ja mikä on muistomerkin merkitys, Huusko miettii.

Vuonna 2010 tehdyllä kätköllä on käyty parisataa kertaa.

Huusko kertoo arkistoineensa kätkön eli poistaneensa sen käytöstä.

Geokätköilystä on tullut Suomessa massojen harrastus. Viime vuonna noin 40 000 suomalaista etsi ainakin yhden maan noin 80 000 geokätköstä ja ilmoitti siitä harrastuksen verkkosivustolla.

Suurista määristä huolimatta harrastus on ympäristöministeriön mukaan sujunut hyvin luonnonsuojelun ja maanomistajien näkökulmasta.

– Meille asti ei ainakaan ole tullut tietoa väärinkäytöksistä. Siitä voisi vetää sen johtopäätöksen, että kohtuullisen hyvin maanomistajien ja harrastajien välit ovat säilyneet, sanoo ylitarkastaja Markus Tarasti ympäristöministeriöstä.

– Yksittäistapauksia voi tietenkin olla, mutta en usko että mitään laajamittaista ongelmaa olevan.

Ympäristöministeriön tulkinnan mukaan kätköjen etsiminen ja piilottaminen on sallittua kaikkialla siellä, missä liikkuminen sallittua jokamiehenoikeuksien nojalla. Poikkeuksena on tilanne, jossa kätkö vetäisi paikalle niin suuria massoja, että se aiheuttaisi maanomistajalle tai luonnolle suurta haittaa.

– Viime kädessä se on ratkaistava käräjillä. Jotain oikeuskäytäntöä on olemassa, mutta ei geokätköilyn osalta, Tarasti sanoo.

Lisää tilaajille:

Suosittu harrastus poikii vain vähän ongelmia - Kätkön paikkaa syytä pohtia

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi