Lauantai, 6.3.2021 
Tarmo
Kotimaa

Kymenlaakso: Itäradasta saatava lisäselvityksiä - Maakuntahallitus haluaa suojella Haminan ja Kotkan raskasta liikennettä

  • Timo Riistaniemi
  • Riikka Hurri

Kymenlaakson maakuntahallitus pohti maanantaina Itäratahanketta. Kymenlaakso ei vastusta eikä kannata hanketta. Itäratahankkeella tavoitellaan nopeampaa matkustamista Joensuusta ja Kuopiosta Helsinkiin, tavoiteaikana kolme tuntia suuntaansa.


Kymenlaakso ei vastusta eikä kannata hanketta, joka merkittiin tiedoksi äänin 8 – 5 . Pykälään lausuma myös itäisestä rantaradasta, jonka ohjeellinen varaus on jo maakuntakaavassa.

Itäradaksi kaavailtu Kouvola-yhteys on kaavassa vain "yhteystarpeena". Itäinen rantarata tunnettiin aikoinaan Heli-ratana, mutta sen linjaus oli erilainen Porvoo–Helsinki-välillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Kymenlaakson liitto ei voi lähteä mukaan tällaiseen kannanottoon ilman maakuntaohjelman tai maakuntakaavankaan kirjausta, Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola perustelee.

Kymenlaakson kannalta oikorata, joka ohjaisi tavaraliikenteen Haminasta ja Kotkasta Helsingin Vuosaareen, olisi haitallinen.

– Logistiikka on Kymenlaakson vahvuuksia. Kymenlaakson ja koko itäisen Suomen satama Hamina-Kotka on Suomen suurin vientisatama, jonka kehittäminen on myös koko eteläisen ja itäisen Suomen etu. Vuonna 2017 Kouvola–Kotka-rataosuudella kulki yli 5,1 miljoonaa tonnia tavaraa, joka on rataosuutena toiseksi suurin osuus koko Suomen rautateiden 36 miljoonasta tonnista.

- Suurin osuus 9,6 miljoonaa tonnia oli Kouvola–Luumäki-rataosuudella. Nämä molemmat tonnimääriltään ylivoimaiset rataosuudet sijaitsevat Kaakkois-Suomessa Kouvolan rautatiekeskittymään ja Haminan-Kotkan satamaan tukeutuen.

Matkustajaliikennekin on hyvässä tikissä.

– Lahden oikoradan valmistuminen 2000-luvun alussa auttoi myös Kouvolan henkilöliikennettä lyhentäen junamatkan Helsingistä Kouvolaan 1 tuntiin 15 minuuttiin. Kymenlaakson liikenteellisiä kärkihankkeita ovat Kotka–Kouvola-rautatie ja valtatie 15.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteyspäällikkö Sami Laakkonen toteaa, että Itärata on linjattu Kouvolan kautta siksi, että vain sen kautta vedetty rata tukee Karjalan ja Savon ratoja.

– Meidän tavoitteemme on Itä-Suomen yhteinen hanke.

Itärata - 112 kilometriä

Itä-Suomen maakunnat sekä Kouvolan ja Porvoon kaupunki sekä elinkeinoelämän järjestöt toimittivat viime keskiviikkona yhteisen vetoomuksen nopean itäradan rakentamisesta liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) ja Liikenneviraston pääjohtaja Kari Wihlmanille.

Esityksessä on suoran ratayhteyden rakentaminen Kouvolan ja Porvoon välille. Tällöin sekä Karjalan radan että Savon radan nykyinen koukkaus Lahteen jäisi historiaan.

Oikorataa olisi 112 kilometriä.

oikorata

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi