Maanantai, 18.1.2021 
Laura
Kotimaa

Kolumni: Kymmenvuotiaan tapaus muuttanee raiskauslakia

Kymmenvuotiaaseen tyttöön kohdistunut seksuaalirikos on pysytellyt otsikoissa viime päiviin saakka. Miksi? Siksi, ettei 20-vuotiasta miestekijää tuomittu törkeästä raiskauksesta vaan törkeästä hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeuden ja hovioikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että sukupuoliyhteys olisi tehty väkivaltaa käyttäen tai että lapsi olisi avuttomassa tilassa. Tytön ei katsottu vastustelleen tekoa. Korkein oikeus hylkäsi hiljattain tuomiosta tehdyn valituksen, joten hovioikeuden tuomio jää voimaan (Karjalainen, 3.5.).

Kansan oikeustaju on kovalla koetuksella, mutta ymmällään ovat olleet myös oikeusoppineet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kieltämättä nämä tapaukset menevät itseltänikin yli ymmärryksen. Etenkin kun uhrina on pieni lapsi.

Rikoksen uusijat ovat toinen ryhmä, joka koettelee oikeustajuani. Miksi vaaralliseksi luonnehdittu henkilö vastaa tekoihinsa vapaalta?

Viimeisin tapaus lienee sarjakuristajaksi mediassa ristitty Michael Penttilä.

Miehen edellinen rikos oli parhaillaan selviteltävänä käräjillä, ja hän pääsi vastaamaan vapaalta. Nyt miestä epäillään huhtikuun lopulla tehdystä murhasta.

Se ei olisi miehen ensimmäinen vastaava teko. Hänet on tuomittu kolmesta surmatyöstä aiemmin, ja lisäksi kontolla on muita vakavia tuomioita.

Olisiko vaaralliseksi luokiteltu mies pitänyt ottaa kiinni jo edellisten käräjien ajaksi? Pitäisikö tällaiset rikoksen uusijat pitää loppuelämänsä eristyksissä?

Moni huutelee tällaisten tapausten ilmi tullessa Suomeen kuolemantuomiota takaisin. Ainakin raiskaajat pitäisi kuohita tai edes kivittää yhdessä. 

Valitettavasti nämä kyläkäräjät ja omankädenoikeus eivät ole tuoneet maailmaan yleensä mitään hyvää. Eikä kuolemantuomiokaan. Kostokin on huono lähtökohta oikeuden hakemiselle. Kosto myrkyttää mielen ja sielun.

Eivätkä rikolliset näillä keinoilla minnekään katoa. Sitä paitsi useissa maissa, joissa kuolemanrangaistus on edelleen käytössä, poljetaan ihmisoikeuksia sumeilematta, ja niiden demokratiakin on huteralla pohjalla. Miksi haluaisimme kuulua siihen joukkoon?

Yle (23.11.2017) kyseli kymmenvuotiaan tytön tapauksen hovioikeuskäsittelyn jälkeen eduskunnan lakivaliokunnan jäseniltä, tulisiko rikoslakia muuttaa. Pääsääntöisesti valiokunnan jäsenet olivat rangaistuksen koventamisen kannalla.

Uutissuomalaisen (Karjalainen, 4.5.) haastattelemat rikosoikeuden asiantuntijat olivat myös lainmuutoksen kannalla. Heidän mielestään lakia tulisi muuttaa niin, että sukupuoliyhteys lapsen kanssa olisi automaattisesti raiskaus.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) päätti kutsua koolle asiantuntijat pohtimaan raiskausrikosten tunnusmerkistöä (Karjalainen, 5.5.). Häkkänen muistutti samalla, että seksuaalirikosten rangaistusasteikkoihin on tulossa korotuksia. Keskustelulla on ollut vaikutusta. Se on hyvä asia: niin maailmaa muutetaan.

Järjestelmämme toimii. Ilman kuolemantuomiotakin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi