Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Kotimaa

Kolumni: Härskisti suhteilla kesätöihin – mitäs pahaa siinä on?

  • Esa Kurki

Kesätöitä hakeneen tyttären isänä sain ohjeen eräältä suurelta ja ansioituneelta täkäläiseltä työnantajalta: vanhempien kannattaa käyttää härskisti suhteitaan hyväksi, niin kaikki tekevät.

No siinä piti ruveta sitten käskystä heti suhteilemaan, mutta olin auttamatta myöhässä, kun kyseiseen firmaankin kesätyöntekijät oli valittu kuulemma jo tammikuussa.

Tässä työssä tapaa paljon työnantajia, mutta se ei tunnu jotenkaan luontevalta alkaa kuiskuttamaan vaikkapa PKO:n Juha Kivelän korvaan jutunteon lomassa, että pst, tyttö tarviis muuten töitä kesäks. Se on mielestäni vähintäänkin noloa, kuten asia kai nuorison suulla ilmaistaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On luonnollista, että firmojen omistajat suosivat jälkikasvuaan ja tuttujaan kesätöiden jaossa, eikä siinä mitään, tähän heillä on täysi valta.

Sitä en taas täysin hyväksy, että työntekijäasemassa olevat ujuttavat kilvan lapsiaan omalle työpaikalleen. Itsellä on asiasta vähän ikäviä kokemuksia sekä eräältä valtion että kunnalliselta työpaikalta.

Toisessa tapauksessa valtion laitoksen paikallisjohtajan pojan tauot tuppasivat venähtämään kesätöissä pingistä pelatessa. Tai voisi sanoa niinkin, että työrupeamat lyhenivät pingiksen peluun välissä, kun pelaaminen tuntui olevan ykkösasia.

Toisessa tapauksessa taas ihmettelimme erään sairaskodin osaston keittiössä, että mihinkäs kaikki nokkakannut ovat hävinneet. Ne löytyivät viimein roskiksesta, kun äitinsä työpaikalle kesäduuniin päässyt poika ei ollut viitsinyt ruveta niitä tiskaamaan.

Vastaavia kokemuksia on muitakin ja niiden pohjalta sanoisin, että ”luonnostaan lankeava” kesäpesti ei ole välttämättä kenenkään etu. Paikka menee motivoituneemmalta tekijältä, työnteko kärsii ja takuupaikan saaneelle jää vääristynyt kuva omista kyvyistä suhteessa muihin.

Itselle ei kesätöiden saanti ollut teini-iässä maatalon poikana ongelma; töitä kyllä riitti koko loman ajaksi. ”Maatalon poikuus” toimi sitten ainoana, mutta melkoisen vahvana, suosituksena ensimmäiselle vieraalle työnantajalle Helsingissä.

Karjalaiseen töihin hakiessa muistan isän todenneen, että valitettavasti hänellä ei ole suhteita, joten on tultava juttuun ilman niitä.

On tervetullutta, että kesätöitä on ollut viime vuosina suhteellisen runsaasti tarjolla ja on erinäköisiä kampanjoita nuorten työllistämiseksi.

Siinä työantajilla on petrattavaa, miten haastattelutilanteet järjestetään. On aikamoisen paineinen paikka nuorelle alkaa kehua itseään työnantajalle, kun mukana ryhmähaastattelussa on parikymmentä muuta nuorta. Siinä voisi mennä konseptit sekaisin kokeneemmaltakin työnhakijalta.

Tyttärelle koitti pari viikkoa sitten ilonpäivä, kun Siun sotelta tuli tieto muutaman viikon kesäpestistä heinäkuussa. Pari kertaa, synkimmän epätoivon hetkinä, hän oli jo ehtinyt parjata vanhempiaan, kun ”teillä ei ole suhteita”. Nyt riemu on kaksinkertainen, kun työpaikka järjestyi täysin omin avuin ilman härskiä suhteilua. 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi