Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Alv-korotus nostaa ruokalaskua noin 60 eurolla

Ruoan arvonlisävero nousi tammikuun alussa 14 prosenttiin. Jos veronkorotus siirtyy suoraan hintoihin, vuositasolla se tarkoittaa noin 140 miljoonan euron lisälaskua kuluttajille.

-  Keskivertokotitalouden ruokalasku kasvanee arvonlisäveron korotuksen myötä vuositasolla noin 60 euroa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto laskeskelee.

PTY:n kokoamien tietojen mukaan osa elintarvikeliikkeistä on päättänyt olla siirtämättä alvin korotusta suoraan hintoihin ja vain harva kauppaliike siirtää korotuksen hintoihin heti vuodenvaihteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maakunnan suurimmissa kauppaliikkeissä hintoja tarkistetaan pikkuhiljaa kevään mittaan.

-  Tarkastamme elintarvikkeiden hintoja esimerkiksi erilaisten kampanjoiden päättyessä tai alkaessa. Alvin nousu on jo päivittynyt vuodenvaihteessa pieneen osaan tuotteista, K-Citymarket Pilkon kauppias Juha Kupiainen kertoo.

-  Mikäli kyse olisi veronalennuksesta, päivittäisimme hinnat välittömästi. Veronkorotus sen sijaan tehdään porrastetusti, PKO:n päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Outi Pellikka linjaa.

Kupiaisen mukaan ALV:n muutos tulee näkymään valtaosaan niin sanotuista volyymituotteista kevään aikana.

-  Viimeistenkin sesonkituotteiden hinnat tullaan päivittämään syksyyn mennessä, Kupiainen arvioi.

Suurempia vaikutuksia kulutuskäyttäytymiseen ei kuitenkaan uskota syntyvän.

-  Yksittäisien tuotteiden kohdalla hinnanmuutos on vain parin sentin luokkaa. Vuositasolla tarkasteltuna ruokalaskuun tulee pieni lisäys, ja se voi kenties johtaa edullisempien tuotteiden suosimiseen, Kupiainen veikkaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa