Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Kotimaa

Riikka, 31, kertoo: Kaksi koiraa hyökkäsi kimppuun Kiihtelysvaaran kirkonkylällä – ”Sydän pomppaa kurkkuun”

  • Arttu Koistinen
  • Riikka Kettunen
Tältä Riikka Kettusen käsi näyttää nyt. Tältä Riikka Kettusen käsi näyttää nyt.

Kiihtelysvaarassa asuvan 31-vuotiaan Riikka Kettusen ja 8-vuotiaan norjanharmaahirvikoiran aamulenkki sai ikävän käänteen Kiihtelysvaaran kirkonkylällä viisi viikkoa sitten, Kettunen kertoo.

Tuolloin kaksi irralleen päässyttä pienehköä koiraa hyökkäsi naisen ja hänen koiransa kimppuun, Kettunen kertaa.

- Koirani oli valjaissa ja taluttimessa. Kun puolustin itseäni ja koiraani, toinen irtokoirista puri minua siten, että vasempaan käteeni tuli puremahaavoja. Muun muassa etusormeni murtui puremakohdasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kettusen mukaan hänen koiralleen tuli puremahaavoja esimerkiksi toiseen korvaan ja kieleen. Koiran ja omistajan vammat vaativat hoitoa.

Tällä hetkellä Kettusen toisen käden parista sormesta irtoaa kynnet, ja murtuneessa sormessa ei ole normaalia tuntoa. Sormi ei myöskään taivu vielä normaalisti, Kettunen toteaa.

Kettunen korostaa, että ikävä tapaus oli täysi vahinko. Hän teki kuitenkin tapauksesta rikosilmoituksen.

- Koirat olivat karanneet pihamaalta. Olen kiitollinen, että asia on saatu hoidettua asiallisesti toisen osapuolen kanssa vakuutusyhtiön kautta. Tarkoitukseni ei ole yleistää, sillä Kiihtelysvaarassa on hyviä ja huolta pitäviä koiranomistajia.

Kettunen kertoo kiinnittävänsä nykyään enemmän huomiota irrallaan liikkuviin koiriin.

- Olen nähnyt yksikseen ja irrallaan liikkuvia koiria kylällä useamman kerran viikossa. Sydän pomppaa silloin kurkkuun, ja olen vaihtanut kävelyreittiä.

Irrallaan olevat koirat huolestuttavat Kettusta erityisesti Kiihtelysvaaran koulun ja liikuntahallin välisellä tieosuudella.

- Alueella liikkuu paljon muun muassa lapsia. Lisäksi tiellä on suhteellisen kova autoliikenne, ja rekkojakin kulkee paljon. Vaarana on myös koiran jääminen auton alle.

Kettunen muistaa läheltä piti -tilanteen muutaman päivän takaa, jolloin irtokoira kuljeskeli liikuntahallin lähistöllä. Kettusen mukaan kaksi toisiinsa kytkettyä, muutoin irti ollutta koiraa oli hyökätä hänen puolisonsa ja koiran kimppuun pari viikkoa sitten.

- Huolestuttava ilmiö on myös se, että pienet lapset kävelyttävät isoa koiraa. Pieni lapsi ei jaksa tällaista koiraa pitää kiinni. Jokaisen kuitenkin kuuluisi pystyä liikkumaan turvallisesti ja pelkäämättä, Kettunen sanoo.

Itä-Suomen poliisille tulee lähes viikoittain ilmoituksia irti olevista koirista. Erityisesti ilmoituksia tulee keväisin, kesäisin ja syksyisin, Itä-Suomen poliisi kertoi Facebookissa keskiviikkona.

- Sen vuoksi poliisilaitos muistuttaa koiranomistajia siitä, että taajama-alueilla tulee noudattaa järjestyslaissa säädettyä koirakuria. Koirakuri on säädetty yleisen järjestyksen ja turvallisuuden näkökulmasta ottaen huomioon muun muassa ihmisen turvallinen liikkuminen sekä koirien oma turvallisuus ja hyvinvointi, poliisi kirjoittaa.

Järjestyslain mukaan koiran omistajan tai haltijan on pidettävä koira taajamassa kytkettynä ja pi-dettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä esimerkiksi kuntopolulle tai yleiselle uima-rannalle, poliisi toteaa.

- Irrallaan oleva koira aiheuttaa monille ihmisille tarpeetonta pelkoa ja turvattomuuden tunnetta oli irrallaan oleva koira sitten iso tai pieni. Jotta ihmiset ja toiset koirat voisivat kulkea yleisillä paikoilla turvallisesti ja häiriintymättä, tulisi estää sellaisetkin tilanteet, joissa sinänsä vaaraton koira pääsee nuuskimaan tai muuten ahdistelemaan ihmisiä tai toisia koiria, poliisi korostaa.

Lisää tilaajille:

Koirien hyökkäyksiin liittyvien korvausten haku nousussa - juuri nyt eletään koirahyökkäysten sesonkiaikaa

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa