Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Kotimaa

Avovankilasta vapautuneet palaavat muita vankeja harvemmin vankilaan

  • Karjalainen

Monia saattaa huolestuttaa lisääntyvät avovangit ja esimerkiksi jalkapannoin suoritettavat valvontarangaistukset, mutta tilastojen mukaan huoli on turha, sillä avovankilasta vapautuneet palaavat muita vankeja harvemmin vankilaan. Esimerkiksi kolmen vuoden seuranta-ajalla avovankilasta vapautuneista takaisin palasi 38 prosenttia, kun taas suljetuista laitoksista vastaava luku on 58 prosenttia.

Tällä hetkellä rangaistusta suorittavista vangeista 37 prosenttia on avolaitoksessa. Määrä on viime vuosina lisääntynyt, ja todennäköisesti se tulee lisääntymään vielä muutamalla prosentilla.

-  Taustalla on vankeinhoidolliset syyt: vanki pitää sijoittaa niin avoimiin olosuhteisiin kuin voidaan. Vaiheittainen vapautuminen on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kuin se, että vanki päätyy suoraan suljetusta vankilasta kadulle, rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomessa on tällä hetkellä 12 avovankilaa, joista yksi sijaitsee Juuassa.

-  Yleensä avovankilaan sijoitutaan tuomion loppuvaiheessa. Se on tavallaan valmistautumista tulevaan; vangeille annetaan mahdollisuuksia ja vastuuta sekä harjoitellaan arkipäivän rutiineja ja työntekoa. Myös elinkautisvangit pääsevät avovankilaan, ja se on jopa tarkoituksenmukaista rangaistuksen loppuvaiheessa. Heillä on takanaan pitkä ja perusteellinen eristäminen yhteiskunnasta, Juuan vankilanjohtaja Juha Pitkänen sanoo.

 

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa