Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Kotimaa

Kolumni: Ruotsidemokraattien tie on näemmä myös perussuomalaisten tie

Sekä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne että kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo vahvistivat keskiviikkoisessa politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa sen, mikä toki tiedettiinkin: Kumpikaan puolue ei ole valmis hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

Tarkkaan ottaen nämä puoluejohtajat määrittelivät samassa hallituksessa istumisen perussuomalaisten kanssa näyttävän erittäin vaikealta. Se on suomalaiskansallinen, politiikan pöytätapojen mukainen ja sivistynyt muoto ilmoittaa, että yhteistyö ei tule kysymykseenkään.

Pläkkiselvä tämä asia on toki ollut jo siitä saakka, kun Jussi Halla-aho viime vuoden kesäkuussa valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi ja kun sillä samalla sekunnilla tämä silloinen hallituspuolue muuttui tyystin toiseksi kuin se, jota Timo Soini oli siihen saakka johtanut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muut silloiset – ja yhä myös nykyiset – hallituspuolueet keskusta ja kokoomus vahvistivat muodollisesti asian 12. kesäkuuta. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä totesi, että hallituspuolueiden arvopohjan pitää olla yhteinen eikä se enää sitä muuttuneen perussuomalaisten kanssa voi olla, vaan ero on kasvanut suuremmaksi kuin ennen. Orpo totesi saman korostaen ihmisoikeuksien merkitystä.

Pääoppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Rinne totesi niin ikään jo viime vuoden kesällä, että hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman perussuomalaispuolueen kanssa on todella vaikea ajatella yhteisen arvopohjan puuttumisen vuoksi.

Eilen siis Rinne ja Orpo vahvistivat vain sen, että tämä peruskysymys ei ole muuttunut siitä, mitä he ovat aiemmin todenneet.

Rinteen mukaan perussuomalaisten sijaan SDP:ssä pidetään mahdollisena rakentaa hallitusyhteistyön edellyttämää luottamusta keskustan Sipilän, kokoomuksen Orpon sekä vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon kanssa.

No jos kerran kolmesta suurimmasta puolueesta yksikään ei perussuomalaisia hallituskumppanikseen kelpuuta, niin entäpä sitten vihreät, tai vasemmistoliitto? Ennemmin lehmätkin lentävät.

Ruotsidemokraattien tie on näemmä myös Halla-ahon johtamien perussuomalaisten tie. Ruotsissahan muut puolueet kieltäytyvät kategorisesti kaikesta yhteistyöstä tämän nykyperussuomalaisten kaltaisen maahanmuuttovastaisen Sverigedemokraterna-puolueen kanssa, ja tämä sama suhtautuminen on vähintäänkin oraalla Suomessakin.

On mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko sama myös puolueen suhteessa mediaan. Ruotsissa media on kääntänyt selkänsä ruotsidemokraateille ja sulkenut sen ulos keskustelusta, mistä Suomessa ei ole vielä merkkejä, vaikka perussuomalaiset itse luo mediasta viholliskuvaa, koska se katsoo sellaisestakin vastakkainasettelusta hyötyvänsä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi