Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Kolumni: ”Työnantaja on maksavinaan, me olemme tekevinämme”

  • Jaana Kainulainen

Syvä työttömyys ja yhtäaikainen osaavan työvoiman pula on yhtälö, jota on vaikea käsittää. Yritykset pitävät osaavan työvoiman puutetta merkittävänä kasvun rajoitteena. Elinkeinoelämän edustajat näkevät, että pitkäaikaistyöttömät tai työelämän kelkasta jääneet alle parikymppiset miehet pitäisi saada töihin vaikka puoliväkisin työttömyysetuuksia alentamalla.

Metalliala ei kiinnosta -väite tulee esiin lähes jokaisessa työvoimatilannetta sivuavassa keskustelussa. Kiinnostusta mitattiin myös juuri päättyneellä rekrytointikoulutuksella, johon haettiin 23 opiskelijaa – kiinnostuneita löytyi neljä.

Jopa äiteihin on vedottu metallialan kiinnostavuuden lisäämiseksi, koska tutkimusten mukaan äidit ratkaisevat lapsen koulupaikan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aina ei koulutuskaan auta. Kaikista ei tule hyvää hitsaajaa, vaikka kuinka treenaisi.

Metallialaa pitäisi markkinoida täysin totuudenmukaisin argumentein. Siistimpää metallialan yrityksissä on nyt kuin 20 vuotta sitten, mutta niin on kaikilla työpaikoilla. Hyvä palkka mainitaan metallialaa mainostettaessa. Huonona palkkaa ei voi pitää, sillä useita vuosia tai kymmenenkin vuotta alalla työskennellyt tienaa kuukaudessa nettona, ilman vuorolisiä 2 000–2 400.

Palkkakehitys on kuitenkin monissa yrityksissä olematonta. Erikoista on, että lähtökohtaisesti taiturimainen hitsaaja ja juuri koulunpenkiltä päässyt kokoonpanija saattavat tienata saman verran.

Heikko kohta on siinä, että mahdollisuudet henkilökohtaisiin palkanlisiin ovat sattumanvaraiset. Yhdessä työntekijäryhmässä henkilökohtaiset palkat voivat nousta vain tietyn verran. Käytännössä homma menee niin, että jos yhdellä palkkaa nostetaan, toisen palkkaa on laskettava. On yleisesti tiedossa, että työpaikoilla henkilökohtaisista lisistä käytetään nimeä pärstäkerroin-lisä.

Saattoi olla vapputorin puhetta, kun metallialalla työskentelevä mies avautui palkastaan: ”Työnantaja on maksavinaan ja me olemme tekevinämme. ”

Juopa työnantajan edustajien ja työntekijöiden välillä etenkin teollisuudessa on valtava, niin valtava, että se voi olla jopa kohtalonkysymys. Jos Suomen yritysten työnantajat, työntekijät, ammattiliitot ja omistajat eivät ymmärrä joustaa, muuttaa toimintaansa markkinoiden mukaan yhteinen maali mielessä, ei Suomi koskaan menesty.

Ihan jokaisella jokaisen yrityksen ihmisellä on täysin sama tavoite: saada rahaa firman kassaan. Ilman sitä ei ole mitään. Motivoitunut työntekijä tekee yritykselle parempaa tulosta kuin kyllästynyt. Palkka on eittämättä yksi keino motivoida. Työntekijä voi motivoida työnantajaa maksamaan parempaa palkkaa tekemällä työnsä hyvin, joustamalla ja osoittamalla, että hän tuo lisäarvoa yritykselle. Yrityksistä kuuluneiden viestien mukaan hyville työntekijöille ollaan valmiita maksamaan enemmän, jos vain sille ei ole sopimuksellista estettä.

Olisiko nyt oikea hetki toimia, työntekijöiden, pomojen ja omistajien seisoa samassa rivissä katse samaan suuntaan?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi