Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Kolumni: Päähallituspuolueissa nuolaistiin sittenkin liian aikaisin

Ei pitäisi nuolaista, ennen kuin tipahtaa. Keskustalaiset ovat ennättäneet jo panna moneen kertaan kansallispukuihin sonnustautuneina tanhuksi sen kunniaksi, että puolueen ikiaikainen tavoite autonomisesta maakuntahallinnosta näytti olevan lopultakin toteutumassa.

Kokoomuslaiset puolestaan ovat ehtineet kilistellä monia maljoja ylikallista pirskahtelevaa, kun lopultakin julkisten terveyspalvelujen aidoksi vaihtoehdoksi ja kilpailuttajaksi oltiin hyvää vauhtia saamassa alan yksityisen sektorin toimijoita.

Nyt äkisti näyttääkin erittäin todennäköiseltä, että jälkimmäinen eli valinnanvapaus ei ainakaan toteudu kuin suurelta osin vesitettynä, sekä melko todennäköiseltä sekin, että koko maakuntauudistus pannaan jäihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallituksen hajoaminen on nyt lähellä. Mikäli eduskunnan perustuslakivaliokunnasta vuotaneet tiedot pitävät paikkansa, se tulee pian valmistuvassa lausunnossaan esittämään sellaisia muutostarpeita niin sote-uudistuksen valinnanvapausmalliin kuin budjettirajoittimiinkin, että kokoomus lyö hanskat tiskiin.

Nämä molemmat ovat keskeisen tärkeitä tavoitteita juuri kokoomukselle, etenkin kun keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sai jo hallituksen alkutaipaleella ja hallituksen hajoamisella uhkaamalla kiristettyä kokoomuksen taipumaan malliin, jossa perustetaan 18 itsehallintoaluetta, joista 15 järjestää itse alueensa sote-palvelut.

Kokoomuksessa tämä koettiin raskaana tappiona siinä missä vastaavasti keskustassa historiallisena voittona. Hallituksen ratkaisu kokoomuksen ajaman valinnanvapauden ensimmäisen vaiheen aloittamisesta vuonna 2019 oli puolueelle laiha lohtu eikä revanssi ollenkaan, kun sen sisältöä jouduttiin matkan varrella merkittävästi vesittämään.

Tämä kokoomuksen nöyryytys maksoi Alexander Stubbille puolueen puheenjohtajan ja valtiovarainministerin paikat, ei niinkään hänen tyylinsä ja tapansa toimia. Stubbin korvanneesta Petteri Orposta odotettiin kokoomuksessa sateentekijää, mutta ei hänkään saa puristettua sotesta edes tihkua, joka kokoomuslaisille kelpaisi.

Kokoomus ei voi antaa periksi siinä, että valinnanvapauden aloittaminen ja uusien maakuntien aloittaminen tapahtuvat samanaikaisesti. Tai voi toki, mutta se näyttäisi täydelliseltä antautumiselta.

Tällaisella ratkaisulla se hyväksyisi yksinomaan keskustan mallin, jota sekä se itse että koko oppositio vastustaa.

Tilanne on todella kimurantti. On toki vielä mahdollista sekin, että hallituspuolueet saavat haluamansa ja laitkin vielä eduskunnassa vahvistettua.

Kaiken takana häilyy kuitenkin SDP, joka on luvannut avata koko sote-paketin, jos se vaalit voittaa ja hallitukseen pääsee.

Luvassa on siis joka tapauksessa sote-vaalit, ikään kuin äänestäjät eivät olisi saaneet vaihtoehtoisista sote-malleista jo tarpeekseen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi