Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Nurmeksen ja Valtimon suot syynissä - GTK kartoittaa taas soita ja turvevaroja

  • Hannu Kauhanen
  • Jaakko Pikkarainen
Geologian tutkimuskeskus (GTK) jatkaa turvevarojen kartoitusta tänä kesänä. Kartoituksen pääpaino on Nurmeksen, Valtimon, Lestijärven, Hirvensalmen, Pertunmaan, Siikalatvan ja Kittilän kunnissa. Kaikkiaan kartoitusta tehdään 12 eri maakunnan alueella,

Maastotyökausi kestää toukokuun lopusta lokakuulle. Turvevarojen kartoitusta tehdään maastossa yhteensä 33 henkilön voimin. Soilla kuljetaan jalkaisin, eivätkä tutkimukset tai näytteenotto jätä pysyviä jälkiä maastoon.

Pohjois-Karjalaan GTK:sta saapui kuuden tutkijan ryhmä, joka siirtyi alkuviikolla Kontiolahden keikan jälkeen Nurmekseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Siellä työtä tehdään ennen juhannusta ja hieman myös vielä heinäkuussa, yksikön päällikkö Samu Valpola GTK:sta kertoo.

Koko Suomen alueella tutkitaan vuosittain noin 20 000 hehtaaria soita ja turvemaita. Tutkittavilta soilta selvitetään turvekerrostumien laatu ja paksuus tasaisen tutkimuspisteverkon mukaisesti noin 125 metrin välein.

Turvekerrostuma kairataan kevyellä käsikäyttöisellä kairakalustolla kovaan mineraalimaahan asti. Tutkimuspisteeltä määritetään myös kasvillisuuden mukainen suotyyppi, ojitustilanne sekä puuston laatu ja määrä.

Erityistä luonto- tai suojeluarvoa omaavat eläin- ja kasvilajit sekä avainbiotoopit havainnoidaan ja liitetään tutkimusaineistoon. Tutkitut suot luokitellaan kansallisen suostrategian luonnontilaisuusluokituksen mukaisesti.

Tutkimustulokset ovat erittäin tärkeä osa myös Suomen hiilivarannon ja sen muutoksen arviointia. Suomen turvevarojen hiilivarasto on noin yhdeksänkertainen verrattuna elävään puustoon, ja yli kaksi kolmas Suomen maaperän hiilestä on varastoitunut turpeeseen.

GTK:n turvetutkimuksilla on tärkeä merkitys nykyaikaisen maankäytön suunnittelussa, kuten esimerkiksi maakuntakaavoituksessa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa