Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Kolumni: Sipilä ja Orpo saivat puoluekokouksista haluamansa

Suurimpien puolueiden puoluekokoukset ovat tapahtumia, joihin puolueiden kenttäväki saapuu nyrkkiä puiden ja aikeissa sanoa puoluejohtajille suorat sanat ja joista sama porukka kotiutuu suuren yhtenäisyyden vallassa ja puoluejohtoa kiitellen.

Harva osanottaja puhujapönttöön kapuaa eikä sano niitä suoria sanojaan pienemmässäkään porukassa, koska puoluekokousten ”meidän perhe” -tunnelma vie heidät mukanaan heti heidän kokouspaikalle saavuttuaan. Kaikki onkin taas kivaa, ja olemme yhteisellä, tärkeällä asialla! Puoluekokouksia ja niiden tunnelmaa voi hyvin verrata uskonnollisiin kesäjuhliin tai vaikkapa Jukolan viesti -tapahtuman me-henkeen.

Tämä pätee erityisen hyvin, kun puolueen puheenjohtajalla koetaan puolueessa laajalti olevan homma hanskassa eikä tällä ole varteenotettavia haastajia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siksi tämä pätee myös keskustaan ja kokoomukseen sekä niiden viime viikonlopun puoluekokouksiin.

Jos päähallituspuolueista etenkin kokoomuksessa on kytenyt sote-kapina, sen hiilet eivät saaneet hehkua Turun puoluekokouksesta. Kokoomusjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo oli rakentanut taitavan käsikirjoituksen, jossa kissa nostettiin heti pöydälle yhteisessä väittelyssä sote-kapinakenraalin, Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren kanssa, ja koko asia oli paljolti sillä kuitattu.

Kokoomuksessa vahvistui se henki, että uudistus pitää saada tällä hallituskaudella maaliin, koska sen vaihtoehdot ovat sekä yleisesti ottaen että myös puolueen ajamien tavoitteiden kannalta selvästi sitä huonompia.

Keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän ei tarvinnut samankaltaista omien rivien kokoamista Sotkamossa tehdä, koska sen rivit eivät tässä asiassa rakoile. Sipilän mukaan asia viedään päätökseen ”bolsevistisella rauhallisuudella”, joka sanonta oli siinäkin mielessä onnistunut, että sitä ei laajalti tunnettu ja se herätti some-mekastusta niissä piireissä, joiden paheksunta on keskusta-aktiiveille eliksiiriä.

Sipilä ja Orpo saivat puoluekokouksista haluamansa. Kumpikin sai iskostettua omaan väkeensä uskoa siitä, että heidän johdollaan heidän puolueensa ovat avarakatseisia uudistajia eivätkä jarruttajia.

Heidän yhteinen viestinsä ulospäin oli, että näiden kahden puolueen hallitusyhteistyöllä voitaisiin aivan hyvin jatkaakin eduskuntavaalien jälkeen. Se on sikäli vaalitaktisesti tärkeää, että jo jonkin aikaa on näyttänyt siltä, että tämä porvariyhteistyö riitti taas joksikin aikaa kummallekin ja ne molemmat valmistautuvat vaalien jälkeiseen hallitusyhteistyöhön Antti Rinteen johtaman SDP:n kanssa.

Sipilän vahva viesti SDP:lle oli nyt se, että ”keskusta ei ole valmis sellaiseen hallitukseen, joka romuttaa tämän hallituksen perinnön”. Orpo puolestaan tuomitsi ”eläkepopulismin”, mikä oli niin ikään suora viesti Rinteelle.

Eivät tämän hallitusrungon päivät ole ehkä sittenkään vielä luetut.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi