Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Jos lapsi rääkkää eläimiä, julma harrastus voidaan verottaa vanhempien pussista - Tämä on lokin hinta

  • Katri Keskitalo
  • Marko Puumalainen
Kalalokin poikainen on 101:n euron arvoinen. Kalalokin poikainen on 101:n euron arvoinen.

Maakuntalehti Pohjalainen uutisoi taannoin vaasalaisesta lapsijoukosta, joka rääkkäsi lokinpoikasia muun muassa pistelemällä niitä tikuilla kaulaan ja vääntelemällä poikasten raajoja. Tilanteen todistanut silminnäkijä teki ilmoituksen Suomen eläinsuojeluyhdistykselle, josta paikalle saapui eläinsuojeluneuvoja Maija Raatikainen.

– Menin paikalle ja sain pelastettua yhden leluksi päätyneen poikasen. Tein tapauksesta rikosilmoituksen, ja lähetin poliisille eteenpäin pitkän ja perusteellisen tutkintapyynnön.

Raatikaisen keräämien silminnäkijähavaintojen mukaan lapset olivat rääkänneet ainakin viittä lokinpoikasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Jos viisikin lokinpoikasta on kitunut ja kärsinyt kuoliaaksi, niin valtiolle saa korvata pitkältikin yli 500 euroa. Sitten tietenkin vielä sakot päälle, hän kertoo.

Ympäristöministeriön vuonna 2002 antama asetus rauhoitettujen eläinten ja kasvien ohjearvoista määrittää eläinrääkkäystapauksissa valtiolle korvatun hinnan. Esimerkiksi yksittäiselle kalalokille asetetaan taulukossa 101 euron hintalappu.

Eläinsuojeluneuvoja Raatikaisen mukaan vanhemmat eivät yleensä tiedosta sitä, että he todella ovat juridisessa vastuussa jälkikasvunsa tekemisistä.

– Eläinsuojelulain 64 pykälä painottaa huoltajien tai vanhemman vastuuta alle 15-vuotiaiden tekemissä eläinsuojelurikoksissa. Toivon, että sitä alettaisiin käyttää vihdoin myös tutkinnassa syytteen perusteena.

Raatikaisen mukaan lasten tekemien rääkkäystapausten määrä on kasvussa.

Lisää tilaajille:

Kiusaaminen voi koitua kalliiksi - Lapsen eläinrääkkäysharrastus voidaan verottaa vanhempien pussista

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa