Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Kotimaa

Kolumni: Valkoisten vitsailu vähemmistöistä ei ole koskaan ollut viatonta

”Tiedoksesi kuitenkin, että kyseessä oli toisen asiakkaan pyytämä toivekappale.”

Tivoli Sariola esitti kommentin Facebookissa, kun romani Rikhard Blomerus oli kertonut, kuinka tivolin työntekijä oli Joensuussa laittanut soimaan Solistiyhtye Suomen kappaleen Ei myö myyvä villihevosia, samalla perheelle iloisesti viittilöiden.

Rasistiseksi kuvatussa kappaleessa lauletaan hevoskaupoista, käytetään halventavaa manne-ilmausta sekä vakuutellaan kertosäkeessä, etteivät romanit riko lakia. Blomerus koki tulleensa nolatuksi ja teki asiasta rikosilmoituksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Asia nousi nopeasti valtakunnanjulkisuuteen. Tivoli Sariolan viestintäpäällikkö Tinna Kontinen kertoi Ilta-Sanomille (17.6.) ihmettelevänsä, että tapauksen käsittely jatkuu: Blomerukselta kun oli ”selvästi pyydetty anteeksi”.

Anteeksi on hyvä pyytää, mutta selittelyt olisi pitänyt jättää väliin.

Vuonna 2007 julkisuudessa keskusteltiin Ylen sketsiohjelma Manne-TV:stä. Ohjelmassa kierrätettiin kuluneita vitsejä työn vieroksunnasta, viinan myynnistä ja autovarkauksista.

Suomen Romanifoorumi vaati sarjaa hyllytettäväksi, sillä sen koettiin vahvistavan stereotypioita. Vaatimukseen ei vastattu, mutta nimi muutettiin pian Romano-TV:ksi.

MTV:n haastattelussa sarjan keulakuva Santeri Ahlgrén, romani itsekin, sanoo halunneensa yhdistää huumorin avulla romaneita ja valtaväestöä. Kansaan mannettelu upposi: saman vuoden Venla-gaalassa yleisö valitsi Ahlgrénin vuoden esiintyjäksi.

Nyt myös Tivoli Sariola vetoaa epäkorrektiin huumoriin. Viestintäpäällikkö sanoi Karjalaiselle (18.6.), että laitteen ajaja ”oli luullut, että tämä olisi yhteinen vitsi”.

Blomerus vastasi kommenttiin Facebookissa: ”Laulu, jossa pilkataan romaneita ja mannetellaan – ja teillä oletetaan, että olemme vitsissä mukana?”

Tivoli Sariola ampuu itseään jalkaan. Vaikka syrjintä tuomittaisiin, puheet hyväntahtoisesta ja toivotusta vitsistä ruokkivat käsitystä huumorintajuttomasta vähemmistöstä, jonka pitäisi joustaa kohtuuden nimissä.

Mitä on kohtuus? Ennakkoluulot vaikuttavat romaneihin baaritiskillä, työnhaussa ja bensa-asemalla. Osa heistä hyväksyy mannevitsit, mutta valtaväestön on syytä kuulla myös niitä, joiden elämää ne vaikeuttavat.

Myös Ylen vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto kiemurteli, kun lastenohjelma Herra Heinämäen Lato-orkesteri hyllytettiin Pikku Kakkosesta:

”1980-luvulla suomalaiset nauroivat Ylen ohjelmissa seikkailleille nunnuka-hahmoille. Silloin ne olivat viattomia; tänä päivänä ne ovat rasistisia.”

Ei. Vähemmistöjen kustannuksella pilaileminen ei ole koskaan ollut viatonta. Sen sopimattomuuteen vain on herätty vasta tällä vuosituhannella.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa