Torstai, 29.10.2020 
Alfred, Urmas
Kotimaa

Kuorma-autolla Venäjälle? - Laki muuttuu, muistathan hakea kuljetuslupaa viimeistään viikko ennen matkaa

  • Anna Dannenberg
  • Sirpa Suomalainen
Kuorma-autolla Venäjälle kulkevien kannattaa heinäkuun alusta lähtien varautua lupakäytäntöjen muuttumiseen, kun tavaraliikenteen kahdenvälisten kuljetuslupien myöntäminen siirtyy tullilta liikenteen turvallisuusvirasto Trafille. Samalla luvat muuttuvat maksullisiksi.

Kuljetuslupa vaaditaan kaikilta kuorma-autoksi rekisteröidyiltä yli 3,5 tonnin painoisilta ajoneuvoilta riippumatta siitä, mikä on rajan ylittämisen tarkoitus ja onko kyydissä lastia vai ei.

Varsinkin kesäisin itärajan yli liikkuu muiden kuin ammattikuljettajien kuorma-autoja, jotka vievät Venäjälle esimerkiksi avustuskuormia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Usein näiden autojen kuljettajille on tullut Venäjän puolella yllätyksenä, että maahan pääsyyn tarvitaan kuljetuslupa, kertoo tullitarkastaja Jouni Martiskin Niiralan tullista.

Heinäkuun alusta lähtien kuljetuslupaa ei enää saa tullista saman tien, vaan lupahakemus täytyy toimittaa etukäteen kirjallisena Trafin kirjaamoon. Käsittelyyn tulee varata vähintään viisi arkipäivää.

Luvan hinta on 10 euroa, ja se oikeuttaa yhteen edestakaiseen kuljetukseen. Lupa on voimassa 13 kuukautta sen myöntämisestä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi