Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Kotimaa

Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Informaatiosota oikeussalissa

Maailmanlaajuiset prosessit tapahtuvat konkreettisesti aina paikallisesti. Brexit-kansanäänestyksen taustalta on paljastumassa Venäjän sekaantumista. CNN kertoi vastikään tapauksesta, jossa alle kymmenen tuntia poliisin ampuman mustan miehen kuolemasta oli Facebookissa mainoksia mielenosoituksesta poliisiväkivaltaa vastaan.

Poliisilaitoksen eteen sijoitettu tapahtuma ja sen maksettu mainonta olivat lähtöisin Pietarin trollitehtaalta.

Yhtä yksityiskohtaa Venäjän länsimaita vastaan käymässä informaatiosodassa on käyty läpi viime viikkoina käräjäoikeudessa. Siellä oli syytteessä kolme ihmistä muun muassa toimittajan vainosta. Toimittaja kirjoitti journalismipalkinnolla palkitun juttusarjan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän informaatiovaikuttamisesta Suomessa. Tämän takia häneen kohdistettiin, ja kohdistetaan, jatkuvaa häirintää.

Vanhan kansan sanonnoista typerimpiä on ettei haukku haavaa tee. MV ja muut vastaavat valemediat pyrkivät henkisellä väkivallalla hiljentämään heidän kanssaan eri mieltä olevat. Kohteena ovat myös poliisit ja muut viranomaiset.

Syytteessä tapauksesta olivat Johan Bäckman, Ilja Janitskin ja oululainen nainen, joka syytteen mukaan käytännössä pyöritti Janitskin MV-julkaisua.

Oikeudenkäynnin yhteydessä Bäckmanista käytettiin mediassa ilmaisua ”Venäjä-yhteyksistään tunnettu”. Ilmaisu on vähättelevä, sillä vuodesta 2014 Bäckman on virallisestikin toiminut suoraan presidentihallinnon alaisen Strategisen tutkimuksen instituutin (RISI) pohjoismaiden edustajana. RISI irrotettiin aikanaan Venäjän ulkomaantiedustelusta (SVR), mutta sen luonnehditaan edelleen toimivan SVR:n yhteydessä.

Juuri päättyneen oikeudenkäynnin yksi seurauksia oli se, että MV-väki otti Johan Bäckmanin omakseen. Hän kun oli syytettynä yhdessä heidän omiensa kanssa, niin silloin muodostui tietynlainen henkinen välttämättömyys puolustaa myös häntä.

Näin, oikeusprosessin sivutuotteena, rasistiset ja äärioikeistolaiset piirit sulkivat Kremlin lähettilään ja hänen asiansa suosioonsa. Mikään sattuma Venäjän ja eurooppalaisen äärioikeiston kuhertelu ei ole, sillä Kreml on tehnyt sen eteen töitä määrätietoisesti vuosia.

MV-väki on ennen oikeudenkäyntiä ja sen aikana toistamistaan toistanut, ettei julkaisulla tai Bäckmanilla ole mitään tekemistä Venäjän kanssa. Kuitenkin MV:ssä on jatkuvasti ollut Bäckmanin lähipiiriin kuuluvien kirjoituksia, joissa toistetaan Kremlin propagandan väitteitä. Oikeudenkäynnissä on myös noussut esille isoja rahasummia, joiden alkuperää ei ole pystytty selvittämään.

Viime talvena Venäjän medioissa ”ihmisoikeustaistelijana” ja ”asiantuntijana” jatkuvasti esiintyvä Bäckman kampanjoi näkyvästi Janitskinin puolesta. Kevään korvalla hän poisti kaikista sosiaalisen median profiileistaan viittaukset työnantajaansa Moskovassa, ja nyt hiljaisuus oikeudenkäynnin suhteen on ollut Venäjän mediassa melko lailla totaalista.

Venäjän informaatiovaikuttaminen on monikanavaista ja eri kohderyhmiä eri tavoin puhuttelevaa. EU:n ulkosuhdehallinnon alaisen disinfo-yksikön tuore raportti  vetää yhteen tätä toimintaa. Venäjä pyrkii monin eri tavoin, hybridisti, heikentämään länsimaisia yhteiskuntia ja edistämään näin valtapoliittisia tavoitteitaan.

Perinteinen sota on maaston hallinnasta käytävää kamppailua, hybridisodassa kansalaiset muodostavat demokraattisen yhteiskunnan keskeisen taistelumaaston.

Kukin voi tässä tilanteessa antaa panoksensa jo pelkästään sillä, ettei lähde näiden vouhkaavien valemedioiden vihanlietsontaan mukaan. Ja kenties ainakin välillä myös huomauttaa vihaa ja valheita kylväviä lähimmäisiään siitä, mitä he ovat tekemässä.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Kirjoittaja on joensuulainen turpobloggari ja tietokirjailija sekä kotimaisen sekä kansainvälisen politiikan penkkiurheilija.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa