Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Kotimaa

Kolumni: Islanti alkaa i:llä ja muita hyviä perusteluja

Potki sitä kintuille, huomasin tässä eräänä iltana karjuvani islantilaiselle jalkapalloilijalle. Oli vähän tiukempi paikka Islannin päässä.

No ei potkinut. Tuli maali, Islanti hävisi, jatkopaikka jäi, pelit loppuivat. Ja rankkaripa potkimisesta kaiketi olisi tullutkin, hyvä ettei punainen kortti.

Islannin olin näissä jalkapallon MM-kisoissa valinnut kannustettavakseni siitä järkeenkäyvästä syystä, että sen nimi alkaa i:llä – kiitos eräälle Facebook-kaverilleni tärkeästä havainnosta – kuten oikean ja pitkäaikaisen suosikkini Italian. Kun Italia ei kerran kisoihin päässyt, piti näet etsiä korvaaja tilalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi Islannin pelipaidat ovat melkein samaa sinistä kuin Italian, Islanti on sympaattinen pieni Pohjoismaa ja pelaajien joukossa oli pari nättiä blondia.

Melko hyvät perustelut mielestäni.

Syitä, joiden vuoksi kannatan Italiaa, en tässä nyt käy sen tarkemmin erittelemään. Näin pääasiassa siksi, etten niin tarkasti muista itsekään.

Länsimaisella ihmisellä on kummallinen harhaluulo. Pidämme itseämme rationaalisina olentoina ja loogisina ajattelijoina. Loogisesti ajatellen valtaosa toiminnastamme kuitenkin todistaa toista.

Pääpiirteissään koko yhteiskunta perustuu sille harhalle, että ihmiset osaisivat tunnistaa oman ja toistensa parhaan ja käyttäytyisivät sen mukaisesti. Kouluttautuisivat työllistäville aloille, kuluttaisivat harkiten, eivät ylivelkaantuisi, seuraisivat terveysvalistusta, käyttäisivät äänioikeuttaan, valitsisivat ruisleivän jäätelön sijasta.

Sitten ihmetellään, kun populistit keräävät kannatusta, kansa lihoo, nuoret haluavat opiskella taiteita ja jotkut ruokottomat juovat vielä kaljaakin. Ainakin jalkapalloa katsellessaan.

Niin, mikähän olisi?

Evoluutiobiologinen selitys on, että ihminen on vuosituhannet selvinnyt paremmin ilman liikaa miettimistä.

Niille, jotka ovat joka kerta ruohikon kahahtaessa säpsähtäneet karkuun, on käynyt paremmin kuin niille, jotka ovat jääneet järkeilemään, että onkohan tuo nyt loogisesti ottaen mammutti vai sapelihammastiikeri.

Nyky-yhteiskunnassa vastaava käytös ei enää tuota yhtä hyvää tulosta.

Yhteiskunta on niin monimutkainen, että siinä menestyäkseen pitäisi kyetä analysoimaan syy–seuraus-suhteita edes vähän monimutkaisemmin.

Tutkimusten perusteella kyky loogisen ajatteluun on kehittyvä ominaisuus samoin kuin vaikka fyysinen kunto.

Järki kasvaa, kun sitä käyttää.

Järkeen ei kuitenkaan koskaan pidä luottaa, vaan se on alituiseen kyseenalaistettava – muutoin se hämärtyy. Tällöin käy juuri niin, että järjellä ja rationaalisuudella sorrutaan selittämään ajatuksia ja tekoja, jotka perustuvat pelkkään luulotteluun, mutu-tuntumaan, virheellisiin oletuksiin.

Täysin järkevä kun ei loppujen lopuksi ole kukaan. Intuitio ohjaa jokaista, sydän vie, sattuma heittää.

Ja hyvä niin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa