Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Kotimaa

Kolumni: Yhteislaulussa näkyy se pieni ero

Televisiossa taas kesän ajan pyörivä Allsång på Skansen on aivan huippu ohjelma. Katso tänä iltana kello 21, jos et usko, miten yhteislaulu raikaa Tukholman Linnanmäellä.

Ai et viitsi vai, koska muistat hyvin, millainen ohjelma oli Tammerkosken sillalla? Juuri siksi kannatta katsoa.

Totuus on, että Ruotsissa on kaikki paremmin ja ruotsalaisilla sujuu kaikki paremmin. Kuten esimerkiksi yhteislaulu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juontaja ja muut esiintyjä kiertelevät ihmisten joukossa ja ojentavat mikrofonin milloin kenenkin ulottuville. Mitä tekevät ruotsalaiset?

Ei, he eivät vetäydy syrjään eivätkä mene piiloon penkin alle. He ojentautuvat mikrofonin ääreen ja kajauttavat pätkän laulua kaikelle kansalle kuultavaksi.

Ja mitä tekee vierustoveri? Ei hänkään vetäydy kauhuissaan poispäin välttyäkseen tv-kuvaan joutumiselta vaan kurkottaa kohti mikrofonia päästäkseen mukaan.

Kaikki sadat nuoret ja vanhat, keski-ikäiset ja lapset, laulavat pontevasti ja iloisesti, täyteen ääneen ja täydestä sydämestä. Ketään ei nolota, kaikilla on hauskaa.

Ketään ei tunnu pelottavan, kuuleeko joku, miten laulan. Lauletaan rennoin mielin, jokainen omalla äänellään.

Mikä huomionarvoisinta, kukaan ei näytä tarvitsevan lasista laulukirjaa. Missään ei näy kaljatelttoja, eikä kenelläkään ole oluttuoppia kädessä.

Skansenille tullaan selvin päin nauttimaan musiikista, laulusta ja kesäillasta, ja ainakin tv-kuvan perusteella selvin päin sieltä lähdetäänkin.

Entä sää sitten? Erityisesti viime kesänä ero Suomeen kävi mitä selvimmäksi.

Pohjanlahden tällä reunalla oli satanut viime viikolla, satoi tällä viikolla, ja ensi viikoksikin oli sadetta tiedossa. Taivas oli harmaa ja maa märkä, ja tuuli puhalsi luihin ja ytimiin..

Mutta entäpä Tukholmassa ja Skansenilla tiistai-iltana? Siellä oli tietysti kesä, kai joka ikinen tiistai. Aurinko paistoi täydeltä terältä, ihmiset olivat lyhythihaisissaan ja kaikilla oli kesäfiilis.

Sateesta ei ollut tietoakaan – hyvä jos joku pilvi jossain pilkisti. Suomen puoleltako lie näkynyt?

Ja miltä näyttävät ruotsalaiset? Ihan tavallisilta ihmisiltä, aika paljon vähemmän ylipainoisilta tosin kuin monet muut. Mutta Skansenilla katselen erityisesti hampaita.

Suomen ”maailman paras terveydenhoito” hoitaa vinksalleen kasvavat hampaat, jos niistä on jotain terveydellistä haittaa. Näyttäisi siltä, että päinvastoin kuin Suomessa Ruotsissa hoidetaan hampaat myös esteettisistä syistä – hyvin pienistäkin esteettisistä syistä.

Mikäpä on lauleskellessa ja naureskella tasaisten hammasrivien kanssa!

Onko syytä kadehtia ruotsalaisia? Ovatko he ylpeitä ja omahyväisiä?

Ei ole ja eivät ole. Ehkä se meitä suomalaisia harmittaakin kaikkein eniten.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa