Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Kotimaa

Kuva: Suomen suurin smaragdi tunnistettiin 40 vuotta löytymisen jälkeen - Löytäjä Lauri tunnettiin innokkaana malminetsijänä

  • Arttu Koistinen
  • Jouko Ranua, GTK
Kauhajoen smaragdi. Kuvassa kiteestä näkyy kolme senttimetriä pitkä osa. Kauhajoen smaragdi. Kuvassa kiteestä näkyy kolme senttimetriä pitkä osa.

Suomesta tunnetaan yli sata koru- ja jalokiviesiintymää. Vuosittain löytyy myös kokonaan uusia.

Suomesta tunnetaan enemmän korukiviesiintymiä kuin muista Pohjoismaista, mikä johtuu suurimmaksi osaksi tuhansista kiviharrastajista sekä kivinäytteitä tutkivista asiantuntijoista, Geologian tutkimuskeskus tiedottaa.

- Lisäksi monet jalokiviä sisältävät lohkarelöydöt osoittavat, että kallioesiintymiä on yhä myös löytymättä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt tunnistettu smaragdinäyte on löytynyt Kauhajoelta 1970-luvun lopulla. Löytäjä Lauri Ojanen tunnettiin innokkaana malminetsijänä, tiedotteessa kerrotaan.

- Hänen löytämässään jalkapallon kokoisessa pegmatiittilohkareessa oli kiinni vihreä jaloberyllikide, joka on pituudeltaan 6,5 senttimetriä ja leveydeltään noin yksi sentti. Tähän mennessä Suomesta ei ole löydetty näin suurta smaragdia.

Geologian tutkimuskeskuksen mukaan smaragdiksi luokiteltua jaloberylliä on aikaisemmin löydetty vain Lapista, Vuotson alueelta lohkareesta, jonka sisältämät vihreät kiteet olivat puoli millimetriä paksuja ja pisimmät kiteet sentin pituisia.

Kauhajoen vihreä jaloberylli tunnistettiin smaragdiksi keväällä 2018 siinä olevien hivenainepitoisuuksien perusteella sekä läpinäkyvyyden ja laadun arvioinnilla.

- Kidettä tutkittiin jalokivimikroskoopin avulla, röntgenfluoresenssianalysaattorilla sekä ramanspektroskoopilla. Kide on kauniin, smaragdille tyypillisen vihreän värinen, ja siinä on läpikuultavia alueita.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa