Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Kotimaa

Kolumni: Kaikki haluavat nyt aloittaa oman podcastin

Olen viime aikoina opetellut kuuntelemista. Hieman malttamattomana ja lyhytpinnaisena ihmisenä minut ajoi tähän se, kun hurahdin täysin podcasteihin, eli niin sanottuihin nauhoitettuihin keskusteluohjelmiin.

Kuuntelen niitä nykyään oikeastaan kaikissa niissä tilanteissa, joissa ennen laitoin soimaan taustamusiikkia: siivotessa ja muita kotitöitä tehdessä, lenkkeillessä ja välillä ihan vain sohvalla makoillessa. Viimeksi nurmikkoa ajaessa kuuntelin podcast-jaksoa, jossa kerrottiin Helsingissä 1990-luvulla tapahtuneista selvittämättömistä kellarimurhista.

Podcasteihin tykästyneenä uskalsin seuraavaksi kokeilla myös äänikirjojen kuuntelemista. Vielä kotona se tuntui oudolta ja hupsultakin, mutta kun juhannuksen aikaan ajoin itsekseni parin tunnin automatkan, jonka aikana radion kuuluvuus vähän heitteli, oli puhelimen sovelluksesta löytyvä äänikirja yllättäen juuri paikallaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Podcastit ovat tulleet Suomeen, kuten niin moni muukin asia, hieman jälkijunassa. Nyt niiden aika on kuitenkin koittanut, ja siitä kertoo ainakin omassa somekuplassani se, että moni seuraamani bloggaaja on aloittanut aivan viime kuukausien aikana oman podcastin.

Podcastit tuntuvat olevan bloggaajille ennen kaikkea alusta, jolla asioista voidaan keskustella avoimemmin ja rennommin kuin blogeissa. Moni seuraamani blogi kun kuuluu siihen kategoriaan, jossa kuvat ovat viimeisen päälle muokattuja ja tekstit siloteltuja. Nyt yhtäkkiä yksi jos toinenkin seuraamani bloggaaja on esimerkiksi puhunut podcastissaan jakson verran seksistä tai muista aiheista, jotka eivät heidän blogeihinsa yleensä kuulu.

Yksi bloggaaja kertoi podcastissa, kuinka hän muokkaa kuviaan lisäilemällä niihin aurinkoja. Enpä näe, että hän paljastaisi vastaavaa blogissaan. Toinen puolestaan myönsi kärsivänsä työuupumuksesta bloginsa takia.

Suomalaisista podcasteista löytyy jo nyt hyvin paljon eri aihealueita. On yksittäisiin harrastuksiin keskittyviä ohjelmia ja roppakaupalla kevyitä aiheita.

Podcasteissa myös yhteiskunnalliset aiheet löytävät paikkansa viihteellisempien seurasta. Viime vuonna Suomen suosituimmaksi podcastiksi äänestettiinkin Rahapodi, jossa puhutaan muun muassa sijoittamisesta ja metsän omistamisesta.

Tarjonnasta löytyy myös useita työelämää käsitteleviä podcasteja. Helsingin Sanomat puolestaan lanseerasi kevään aikana HS Aamusaunan, jossa käsitellään lehden uutisia.

Itse olen huomannut, että podcastien äärellä pystyn rauhoittumaan ja keskittymään eri tavalla kuin musiikkia kuunnellessa tai kirjaa lukiessa. Tekstiä lukiessa tuppaan helposti kiirehtimään ja vähän pomppimaankin sanojen yli, mutta podcasteja kuunneltaessa on tyydyttävä puhujan tempoon. Tällöin myös oma ajatus ehtii mukaan, ja podcastissa olleet aiheet jäävät mieleen pidemmäksi aikaa. Keskittynyt puheen kuunteleminen myös tyhjentää pään hyvin työpäivän jälleen kaikista muista asioista.

Ps. Myös Karjalaisella on oma podcast nimeltään Hiukkasviihdytin. Löydät sen Karjalaisen nettisivuilta osoitteesta www.karjalainen.fi/podcast, SoundCloudista ja iTunesista.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa