Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Kotimaa

Kesäkuussa hukkui kuusi ihmistä, joista juhannuksena kolme

  • Jani Leinonen

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton keräämien ennakkotietojen mukaan kesäkuussa hukkui kuusi ihmistä, joista juhannuksena kolme. Hukkuneet olivat yhtä lukuun ottamatta miehiä. Hukkumisista kolme sattui uidessa ja kaksi vesiliikenteessä ja yksi hukkuminen putoamisen seurauksena. Yhteensä tammi-kesäkuussa on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 25 ihmistä.

- Vesiliikenteeseen liittyvät hukkumiskuolemat tapahtuvat usein melko lähellä rantaa, tutuilla vesillä, jossa ollaan liikkeellä pienehköllä moottori- tai soutuveneellä. Iso osa näistä hukkumisista olisi vältettävissä, mikäli ihmiset käyttäisivät pelastusliivejä aina vesille lähtiessään ja tiedostaisivat veteen liittyvät riskit, muistuttaa SUH:n koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.

- Myös vesiurheilua eri välineillä - kuten sup-laudalla, kanootilla tai vesijetillä - harrastavien on syytä käyttää käyttötarkoitukseen sopivia kelluntaliivejä, vaikka olisivatkin uimataitoisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sää on alkukesänä ollut aurinkoinen ja lämmin. Kuitenkin uimavedet on olleet suhteellisen kylmiä.

- Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa esimerkiksi krampin yllättäessä. Saunan jälkeen on hyvä vilvoitella hetki ennen veteen hyppäämistä etenkin, kun vedet ovat tavallista viileämpiä. Kylmä vesi voi myös kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, Hiltunen toteaa.

- Uimassa olevia lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Etenkin pienten uimataidottomien lasten kanssa vanhempien valppaus rannalla korostuu, sillä hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja todella nopeasti. Jos katse on esimerkiksi kännykässä niin silloin tällainen tilanne saattaa valitettavasti jäädä huomaamatta. Mökillä kannattaa sopia, kuka milloinkin on vastuussa lasten valvonnasta ja pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle.

Kesäkuun hukkumiskuolemista tapahtui kaksi Etelä-Suomessa, kaksi Itä-Suomessa, sekä kaksi Länsi- ja Sisä-Suomessa. Viime vuonna kesäkuussa hukkui 11 ihmistä ja tammi-kesäkuussa 33 ihmistä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa