Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Kotimaa

Housujen alas vetämisestä sakkorangaistus outokumpulaiselle miehelle

  • Hannu Kauhanen
  • Jarno Artika

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 37-vuotiaan miehen 420 euron sakkoon Outokummussa heinä-elokuussa 2009 tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mies oli riisunut nukkumassa olleelta asianomistajalta tämän alaruumiin paljaaksi tavoitellen seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä. Asianomistaja ei nukahdettuaan ollut kykenevä puolustamaan itseään eikä muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Vastaajan syyksi luettu teko on näytetty toteen hänen tunnustuksensa ja asianomistajan kertomuksen perusteella. Näyttämättä jäi, että mies olisi ollut sukupuoliyhteydessä asianomistajan kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käräjäoikeus katsoi, että mies oli teollaan loukannut asianomistajan seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Miehen teko ei sisältänyt väkivaltaa, mutta rangaistusta ankaroitti se, että hän kohdisti tekonsa puolustuskyvyttömään biologiseen sukulaiseensa.

Koska miehen lyhyen aikaa kestänyt menettely ei sisältänyt sukupuoliyhteyttä eikä asianomistajan muuta koskettelua kuin housujen alas vetämisen, katsoi käräjäoikeus, että teko on tuntuvalla sakolla sovitettavissa.

420 euron sakko koostui 70 päiväsakosta, jotka miehen tuloilla ovat 6 euroa kappale.

Mies velvoitettiin korvaamaan asianomistajalle kärsimyksestä 2 500 euroa korkoineen 31.8. 2009 lukien sekä oikeudenkäyntikuluina yli 4 640 euroa korkoineen 11.8. 2018 lukien.

Hänen on myös korvattava valtiolle tämän asianomistajan asianajajalle maksaman vakuutuksen omavastuuosuutta hieman yli 800 euroa korkoineen 11.8. lukien. Edelleen mies on velvoitettu korvaamaan valtiolle todistelukustannukset hieman alle 260 euroa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa