Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Kotimaa

Kolumni: Saergh, Blaerah ja Seppo – mahdatteko tietääkään, mitä teitte

Kielitoimiston sanakirjaa päivitettiin jälleen kesäkuussa. Nyt yleissivistykseemme kuuluvat muun muassa nihkeily (suhtautua tai toimia nihkeästi) ja setämies (asenteiltaan vanhoillinen keski-ikäinen miespuolinen henkilö).

Sanakirjasta puuttuu oma suosikkini: tykittely. Kyseessä on tehdä-verbin synonyymi, joka viittaa astetta vauhdikkaampaan ja intohimoisempaan tekemiseen.

Kiinnostavan ilmauksesta tekee sen taustatarina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuonna 2007 lahtelaisen musiikkikaupan tuulikaapissa roikkui lappu, jossa Saergh, Blaerah ja Seppo etsivät rumpalia äärimetalliyhtyeeseensä. Musiikkityyli oli ”synkkää” ja ”nopeaa bläkkistä”, voimasanoilla höystettynä.

Lukijaa kehotettiin liittymään bändiin, jos kiinnostuksen kohteisiin kuului ”norjalaisuus ja nopeasti soittaminen”. Ikoniseksi ilmoituksen teki sen lopetus: ”ps. tykitellään”.

Kyse oli kiertokirjeestä: vitsistä kuuluu havaintoja irc-kanavilta vuosituhannen alkupuolelta. Yhtyeen nimi, Absurdah, on rekisteröity verkon suomalaiseen bänditietokantaan jo vuonna 2000.

Sähköpostiosoite johtaa huumorisivustolle. Sen pohjalta ilmoitusta lukee lempeänä parodiana bändiharrastajien joskus turhankin intohimoiseksi äityvästä menosta.

Nykyään tykittelyä esiintyy monipuolisissa yhteyksissä. Youtubesta löytyy maastopyöräilyvideo Kontiolahdelta otsikolla Polku tykittelyä Jaamankankaalla. Tamperelaisen karaokebaari Kaijakan yläkerrassa on nuorten suosima, ysäriteemainen ”tykittelydisko”. Muutama vuosi sitten Yle puolestaan uutisoi, kuinka jääkiekkojoukkue JYP ”tykitteli sopimuksia”.

Kielikello-lehti kirjoitti jo vuonna 2001, kuinka urheilukielessä pelivälineistä käytetään hanakasti ampumatermejä. Ohjelmistoyritys Futuricen blogiteksti avaa ilmausten yleistymistä:

”Tykki muuttuu muotoon tykitellä: ampua asioita nopealla tahdilla. Sitä voidaan soveltaa mihin tahansa one-linereistä valituskirjeisiin”.

Kielitoimiston sanakirja tunnistaa sentään tykittää-verbin, jolle se osaa antaa kuvainnollisen merkityksen: ”lehdistö tykitti ministeriä”. Ilmauksesta kuitenkin puuttuu tykittelemisen humoristinen sävy.

Muoti-ilmaukset pysyvät kielessämme vain käyttämällä. Vuonna 2010 rumpalinhakuilmoitus ladattiin internetin Riemurasia-huumorisivustolle, josta mielleyhtymä levisi uuden ikäluokan tietoon ja käyttöön.

Oman panoksensa tykittelyn säilymiseen on antanut Joensuun Popmuusikot. Vuoden 2016 Ilosaarirockin verkkosivuilla punk-yhtye Propagandhin musiikkia kuvattiin sanaparilla ”ultimaattinen tykittely”.

Tänä vuonna festareille saapuu norjalainen black metal -yhtye Satyricon. Myös sen kuvaus loppuu kovin tutun kuuloisesti:

”Jos sinua kiinnostavat norjalaisuus ja nopeasti soittaminen, niin eipä muuta kuin ps. tykitellään.”

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa