Maanantai, 10.12.2018 
Jutta
Kotimaa

Vapautui vankilasta vain kaksi viikkoa aiemmin - hovioikeus lievensi Ilonan puukotusepäillyn edellistä tuomiota

  • Tuukka Tuomasjukka
  • Juha Inkinen
Viime perjantain vastaisen yön puukotustilanne sai alkunsa Ilonan tupakkakopissa. Tekijöitä epäillään kolmesta tapon yrityksestä. Viime perjantain vastaisen yön puukotustilanne sai alkunsa Ilonan tupakkakopissa. Tekijöitä epäillään kolmesta tapon yrityksestä.

Yökerho Ilonassa tapahtuneesta puukotuksesta epäilty Roni Patrik Christian Svahn ehti olla vapaana vain reilut kaksi viikkoa ennen viime torstain ja perjantain välistä yötä, jolloin hänen epäillään puukottaneen kolmea ihmistä yhdessä toisen miehen kanssa. Asiasta ensimmäisenä kertoi Ilta-Sanomat.

Vuonna 1997 syntynyt Svahn oli huhtikuussa tuomittu Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa ryöstöstä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta kahdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomiota yhdeksällä kuukaudella pidensi Svahnin ehdonalainen, jota oli tuolloin jäljellä kaksi vuotta ja yhdeksän kuukautta.

Tapauksessa Svahn oli yhdessä silloisen rikoskumppaninsa tullut uhrin ja tämän tyttöystävän asunnolle selvittämään velka-asioita ja vanhoja riitoja. Hän oli päässyt ehdonalaiseen vankeuteen edellisestä tuomiostaan noin kaksi kuukautta aiemmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Svahn valitti tuomiostaan Itä-Suomen hovioikeuteen, jossa hylättiin syyte törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Näytön perusteella hovioikeus myös katsoi, ettei Svahnin vangittuna pitämiselle ollut enää edellytyksiä. Kuopion vankilan ilmoituksen mukaan Svahn pääsi vapaaksi 27. kesäkuuta.

Käräjäoikeuden mukaan Roni Svahn oli tunkeutunut uhrin ja tämän tyttöystävän asuntoon oikeudettomasti, mutta hovioikeudessa ei ilmennyt, että Svahnia olisi estetty tai kielletty tulemasta sisään asuntoon.

Jo käräjäoikeudessa hylättiin syyte, jonka mukaan Svahnin rikoskumppani olisi tullut asuntoon luvattomasti. Hovi- ja käräjäoikeuden mukaan hänet oli kuitenkin kutsuttu asuntoon ja hänelle oli avattu ovi, eikä uhri hovioikeuden mukaan ollut välittänyt siitä, keitä Svahnin rikoskumppani kutsui asuntoon.

Lisäksi hovioikeus katsoi, että uhrin kertomus anastetuista rahoista oli epämääräinen. Käräjäoikeudessa anastetuksi summaksi oli katsottu 700 euroa, mutta hovioikeudessa uhri kertoi liioitelleensa summaa. Hovioikeuden mukaan jäi näyttämättä, että uhrilta olisi viety rahaa enemmän kuin 80 euroa.

Myös ryöstön tekoväline tarkentui hovioikeudessa. Käräjäoikeuden mukaan Svahn olisi lyönyt uhria nyrkkiraudalla tai jollain muulla terävällä esineellä, mutta hovioikeus katsoi, että uhrin saama haava on voinut aiheutua Svahnin sormissa olleista kolmesta neliön muotoisesta sormuksesta.

Hovioikeus lyhensi Svahnin tuomiota vuoteen ja kolmeen kuukauteen, jossa jäännösrangaistuksen osuus lyheni kolmeen kuukauteen. Svahn oli ollut vangittuna tammikuusta kesäkuuhun.

Roni Svahnia epäillään tällä hetkellä kolmesta tapon yrityksestä. Poliisin mukaan puukotustilanne sai alkunsa Ilonan tupakkakopissa tapahtuneesta välienselvittelystä.

Elokuussa 2016 Svahn tuomittiin kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, kun hän ryösti saman vuoden huhtikuussa lähikaupan ja puukotti myyjää. Törkeän ryöstön lisäksi Svahn sai tuolloin tuomion kahdeksasta muusta eri yhteydessä tehdystä rikoksesta, joihin lukeutuivat oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen, kaksi rattijuopumusta, neljä kortitta-ajoa ja näpistys.

Svahn pääsi ehdonalaiseen vankeuteen marraskuussa 2017. Muutama viikko tämän jälkeen hän syyllistyi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, huumausaineen käyttörikokseen, rattijuopumukseen, kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta sekä lievään ampuma-aserikokseen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa