Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Kotimaa

Kolumni: Patoutumia, Ramboa ja rajoitteita - äijävangit, paetkaa jo!

  • Milka Rissanen

Äijävanki (päällikkö, keisari, Make, paroni, Tume) on miesten sukuun kuuluva alalaji. Laji on elinvoimainen, ja sen piirteitä on havaittavissa lähes jokaisessa miesoletetussa.

Pohjoisen äijävanki on sukua machomiehille, joita tavataan etelässä. Äijävangin luonnonvarainen kantamuoto metsästäjä-äijä kuoli sukupuuttoon, kun rasvaton-testosteroniton-kevytmoottoripyörä-ituhipit tulivat ja kusivat kaiken.

Äijävanki kasvaa yleensä täyteen mittaansa, eikä se käy lääkärissä edes punnituksessa. Lajille tunnusomaista on naamakarvoitus, Arnoldin kultainen kuusikko ja snägärijonossa öyhötys.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hautajaisissa äijävanki jäkittää silmiä räpäyttämättä mutta päästää miehisen kyyneleen, kun Suomi voittaa lätkän MM-kisoissa. Äijävanki ei ruikuta, pese käsiään, käytä turvavöitä tai lue käyttöohjeita.

Yksin pärjäämisen eetos ja tunteiden panttaaminen ovat äijävankikulttuurin ydintä.

Äijävangit ovat loukussa maskuliinisuuden ahtaissa raameissa.

Heidän elämäänsä rajoittavat ideaalit ja normit, joihin äijävangin oletetaan sulloutuvan. Yhteiskunta syöttää jatkuvasti kuvaa siitä, millainen on oikea mies.

Vahingoittavia vaatimuksia tietynlaisesta mieheydestä kuvataan käsitteellä toksinen maskuliinisuus. Viimeisimmän kerran se nousi pinnalle, kun Arttu Seppänen kirjoitti Helsingin Sanomissa (14.7.) rapmusiikin rakentuneen miehisen kärsimyksen varaan.

Esseen mukaan testosteronimyrkky vaikuttaa kaikissa Cheekin lauluissa. Artisti rämpii biiseissään vastoinkäymisistä toiseen, mutta ei koskaan näytä heikkoutta. Me haluamme miehemme kärsivinä, Seppänen summaa.

Äijävangit tosin tuskin edes laskisivat Cheekiä samaan selliin.

Myös neitimäisyys on äijävankikulttuurissa häpeällistä. Feminiiniset piirteet nähdään maskuliinisia heikompina ja näin ollen niille alisteisina.

Vaatimus tietynlaisen miehisyyden mallikelpoisesta toteuttamisesta johtaa normeista poikkeavien rankaisemiseen.

Äijävangin suurin pelko onkin, että se sekoitetaan Sillä silmällä -ohjelman miehiin tai johonkin hempukkaan. Siksi lajin edustaja syö rautaa ja paskantaa kettinkiä, juo suoraan purosta ja katsoo Ramboa.

Rajoittuneet sukupuoliroolit aiheuttavat naisvihaa, sillä ne kaventavat mahdollisuuksia esittää ja käsitellä tunteita. Patoutumat voivat purkautua vahingollisin seurauksin.

Pojat eivät ole poikia. Pojat ovat yksilöitä, joilla on valta ja vapaus määritellä itse oma miehen mallinsa.

Mieheys ei ole valmis muotti, johon jokaisen miehen tulisi sopia. Sukupuoliroolien on aika vapautua.

Toivon mukaan äijä-evoluution päätöspiste on miehessä, joka uskaltaa paeta vankilastaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa