Torstai, 13.12.2018 
Seija
Kotimaa

Yön uutiskooste: Suomen Pankin pääjohtaja kiristäisi hallituksen finanssipolitiikkaa lähivuosina, ravustuskausi alkaa

  • Koonneet Mika-Matti Taskinen ja Kerttu Heikura / STT
  • Anni Reenpää / Lehtikuva

Suomen Pankin uusi pääjohtaja Olli Rehn kiristäisi finanssipolitiikkaa nykyisestä lähivuosina. Rehnin mielestä tiukentaminen on tarpeen, koska talous kasvaa tällä hetkellä ennustettua paremmin ja julkisessa taloudessa on edelleen kestävyysvaje keskipitkällä aikavälillä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitäisi edelleen kiinni finanssipolitiikan nykylinjasta, joka on tarkoittanut muun muassa työn verotuksen keventämistä.


Luottoluokittaja antoi optimistisen ennusteen Kreikan talouden elpymisestä

Luottoluokittaja Standard & Poor's (S&P) näkee Kreikan talouden elpymisen entistä kirkkaammassa valossa. Aiemmin luottoluokittaja piti velkakriisin kourissa olevan maan yleisnäkymiä "vakaina", mutta kuvailee Kreikan tilannetta nyt "positiiviseksi".

S&P pitää todennäköisenä, että Kreikka uudistaa verojärjestelmäänsä ja kehittää elinkeinoelämäänsä. Euroryhmä pääsi kesäkuussa sopimukseen Kreikan lainojen uudelleenjärjestelyistä ja pidennetyistä maksuajoista.

Luottoluokittaja nosti Kreikan luottoluokitusta kesäkuussa yhdellä pykälällä luokkaan B+. Luottoluokitusta S&P ei tällä kertaa nostanut. (Lähde: AFP)


Kesäisen lämmintä ukkossäätä monilla alueilla - voimassa useita varoituksia

Lämmin sää jatkuu tänään sade- ja ukkoskuuroista huolimatta, ennustaa Ilmatieteen laitos. Lämpötila liikkuu maan etelä- ja keskiosissa yli kahdessakymmenessä asteessa ja saattaa jopa ylittää hellerajan. Päivällä sade- ja ukkoskuurot yleistyvät.

Maan pohjoisosissa lämpötila kohoaa eteläistä Suomea korkeammaksi, ja Lapin maakuntaan on annettu tukalan helteen varoitus. Myös Pohjois-Suomessa saataneen paikoittaisia sade- ja ukkoskuuroja.

Ilmatieteen laitoksen metsäpalovaroitus on voimassa Lapissa ja Pohjanmaalla sekä koko eteläisessä, itäisessä ja keskisessä Suomessa.


Kuivuus verottaa myös luonnonmarjojen satoa

Kuivuus verottaa tänä kesänä viljasadon lisäksi metsämarjojen satoa. Kaikkien luonnonmarjojen sadosta näyttäisi tulevan niukka, arvioi tutkija Outi Manninen Luonnonvarakeskuksesta.

Vielä alkukesästä luonnonmarjojen satonäkymät olivat Mannisen mukaan keskimääräiset. Poimijahavaintojen perusteella kuivuus näyttää sen jälkeen vaikuttaneen niin, että marjoja kypsyy tavanomaista vähemmän.

Marjojen ystäville on avautunut juuri uusi tiedonlähde. Tällä viikolla aloitti Marjahavainnot.fi-niminen sivusto, jolla voi ilmoittaa satohavainnoistaan.


Ravustuskausi alkaa - saalisnäkymät lupaavia

Ravustuskausi alkaa tänään puoliltapäivin. Saalisnäkymät ovat lupaavia, arvioitiin Luonnonvarakeskuksesta STT:lle tällä viikolla.

Rapujen kasvuun on vaikuttanut se, että kasvukausi alkoi varhain ja vedet lämpenivät nopeasti.

Vain rekisteröityneet kaupalliset kalastajat saavat nykyisen kalastuslain mukaan myydä rapusaaliitaan. Rekisteröitymistä ei kuitenkaan vaadita, jos ravustaja myy yhden ravustuskauden aikana korkeintaan 300 rapua suoraan kuluttajille.

Vuosittain täplärapuja pyydetään 2–3 miljoonaa ja jokirapuja alle miljoona yksilöä.

Rapuja saa pyytää lokakuun loppuun saakka.


Lännen Media: Liki puolet uuden taksinkuljettajakokeen paikallistuntemusosion suorituksista hylätty

Paikallistuntemuksen osio on osoittautunut uuden taksinkuljettajan kokeen kompastuskiveksi, kertoo Lännen Media. Liikenneturvallisuusviraston Trafin mukaan tähän mennessä lähes puolet paikallistuntemusta mittaavan koeosion suorituksista on hylätty.

Yksikönpäällikkö Marko Rajamäki Trafista luonnehtii paikallistuntemusosion hylkäysprosenttia korkeaksi, mutta uskoo, että syy voi olla siinä, että kokeeseen tullaan valmistautumatta.

Heinäkuun alussa voimaan tulleen lakiuudistuksen mukainen taksinkuljettajan koe on kaksiosainen. Kokeen toisen eli teoriaosion läpäisyprosentti on tähän mennessä ollut reilu 70.


Hamas: Gazan alueelle julistettu tulitauko

Palestiinalaisalueilla Gazassa on saatu aikaiseksi tulitauko, Hamas-järjestö kertoo. Tulitauko solmittiin Israelin ja Hamasin välillä jo toista kertaa viikon aikana.

Israelin ja Hamasin tulehtuneen tilanteen on pelätty kärjistyvän uudeksi sodaksi Gazassa. Perjantaina osapuolten välisissä raketti-iskuissa ja yhteenotoissa sai surmansa neljä Hamasin jäsentä ja Israelin sotilas.

Ainakin 149 palestiinalaista on kuollut sen jälkeen, kun palestiinalaiset käynnistivät protestit Gazassa maaliskuun lopussa. Protesteissa vaadittiin palestiinalaisten oikeutta palata takaisin alueille, jotka nyt kuuluvat Israelille. (Lähde: AFP)


Ainakin 13 kuoli liikenneonnettomuudessa Meksikossa - tie yksi maan vilkkaimmista

Meksikossa ainakin 13 ihmistä on kuollut ja seitsemän loukkaantunut pääkaupunki Mexicon ulkopuolella sattuneessa liikenneonnettomuudessa. Asiasta kertoneen paikallisviranomaisen mukaan onnettomuus tapahtui, kun julkisessa liikenteessä käytetty minibussi osui kuorma-auton perään moottoritiellä Ecatepecin lähellä perjantaina paikallista aikaa.

Uutistoimisto AFP:n viranomaislähteen mukaan kuolleista 11 oli miehiä ja kaksi naisia.

Tie, jolla onnettomuus tapahtui, on yksi maan vilkkaimmista. Monet pääkaupungin laitamilla asuvat meksikolaiset matkaavat päivittäin kyseistä tietä kaupunkiin töihin. (Lähde: AFP)

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa