Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Kotimaa

Voimakas radiokeli aiheuttaa tv-vastaanotossa häiriöitä ympäri maata – Pohjois–Karjalankin alueella ongelmia

  • Katri Keskitalo
  • Kimmo Kirves

Korkeapaineen seurauksena ilmennyt poikkeuksellinen säätila, niin kutsuttu radiokeli, on aiheuttanut häiriötä antenni-tv-vastaanottoon viikonloppuna varsinkin aamuisin ja iltaisin eri puolella Suomea, tiedottaa Digita.

Digitan kuluttajapalvelu Digita Infoon on tullut paljon palautetta häiriöistä Kanta- ja Päijät-Hämeestä, Lounais-Suomesta, Kymenlaaksosta sekä Raahen ja Kemin alueelta. Digitan videopalveluiden johtaja Teppo Ahosen mukaan myös Pohjois-Karjalasta on saapunut joitain yksittäisiä palautteita. Karjalaisen saamien tietojen mukaan ongelmia on havaittu ainakin Tuupovaarassa, Heinävaarassa ja Rääkkylässä, jossa Ylen kanavien vastaanotossa on ollut ongelmia. Ahosen mukaan Pohjois-Karjalankin ongelmissa on todennäköisesti kyse juuri radiokelistä.

– Ilmastolliset olosuhteet vaikuttavat siihen, että vastaanotoissa on nyt ongelmia paikallisesti enemmän tai vähemmän. Ne voivat kohdistua yksittäiseen kanavanippuunkin, niin kuin Pohjois-Karjalassa. Lähetyksen tilanne siellä näyttää kuitenkin olevan tällä hetkellä ihan kunnossa, ainakin isoimmalla päälähetysasemalla Kolilla, hän kertoo. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Radiokelihäiriössä on kysymys lähetyssignaalien niin sanotusta ylipitkästä etenemisestä, jolloin yhden lähetysaseman signaali häiritsee toisen lähetysaseman näkyvyysalueen vastaanottoa. Ilmiö esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa. Radiokelihäiriössä sääolosuhteet saattavat aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä. Digita pyrkii seuraamaan radiokelitilannetta.

– Kehottaisin kaikkia niitä, joilla näitä ongelmia esiintyy, olemaan yhteyksissä puhelimitse esimerkiksi tuonne meidän Digita Infoon, jotta pystyttäisiin tarkemmin selvittämään ongelmien syyt. Jos näiden palautteiden perusteella joudumme tekemään tarkistuksia meidän päässämme, niin ilman muuta niitä sitten tehdään, toteaa Ahonen.

Hänen mukaansa huonokuntoinen ja vanha antennijärjestelmä saattaa pahentaa radiokelin aiheuttamia häiriöitä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa