Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Kotimaa

Kolumni: Rahaa pankkiin, kun ei näytä keskisormea

Olen yksi mutta en ainoa – ettet vaan sinäkin ole?

Liikenneturvan kyselyn mukaan 84 prosenttia suomalaisista kertoo joskus suuttuneensa tai raivostuneensa liikenteessä jollekin mäntille tai typerälle edessä nönnöttäjälle. Silloin on keskisormi herkässä. Saattaapa ärräkin pärähtää, ja ehkä muukin äidinkielemme ilmaisurikas voimasana.

Vilkun käyttämättä jättäminen ja takapuskurissa roikkuminen on niin yleistä, ettei niistä oikein ole enää liikenneraivoksi. Tyhmä kuski pysyy tyhmänä, vaikka voissa paistaisi. Parempi kuski näkyy, kun katsoo peiliin. Kyllä asennetta täytyy olla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka oikeasti kenelläkään kuljettajalla ei ole varaa olla ylimielinen, niin siitä huolimatta toiset vaan ovat parempia kuin toiset. Eikä tämä ole sukupuolikysymys. Kyllä on huonojakin mieskuskeja.

Suomessa rangaistaan ankarasti luovasta pysäköinnistä ja tehokkuusajattelusta liikennenopeuksien soveltamisessa omaan henkilökohtaiseen tarpeeseen. Rahaa kertyy kuitenkin liian vähän valtion kassaan. Niinpä lienee vain ajan kysymys, kun touhukas rouva liikenneministeri keksii ottaa Suomeen mallia Saksasta.

Siellä sakotetaan käsimerkkejä näyttäviä liikenneraivoajia (IS. 23.7.). Saksassa riittää poliiseja kyttäämään käsimerkkien vaarallisuuden laatuakin.

Jos Saksassa parkkipaikalla työntää luun ulos etuikkunasta ja vilauttaa keskisormea toiselle, siitä voi rapsahtaa 2 000 euron sakot. Kaksituhatta on paljon rahaa.

Niinpä köyhempien kannattaa ajatella myönteisesti, ja purra huulta kiukun noustessa. Silkkaa säästöä – kuin laittaisi rahaa pankkiin – tulee joka kerta, kun jättää keskisormea heilauttamatta. Henkisen keskisormen näyttäminen on halvempaa sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

Harva tietää, että keskisormen näyttämistä eivät keksineet liikenneraivoon ilman omaa syytä sairastuneet autoilijat. Uhmaa ja halveksuntaa ilmentävä ele on ollut käytössä ainakin parituhatta vuotta. Antiikin Roomassa ei osattu nähdä untakaan sen enempää sähköstä kuin autostakaan, mutta keskisormen näyttämisellä tarkoitettiin hävytöntä ja irstaan rivoa.

Saksassa saa 1 500 euron sakot, jos kuljettaja ohitustilanteessa naputtaa omaa ohimoaan etusormella, ja katsoo ohitettavaa omia silmiään pyöritellen, jotta ymmärsitkö, pöljä. Kielen näyttämisestä toiselle autoilijalla selviää vähemmällä, vain 150 euroa. Jos on niin rohkea, että näyttää kieltä poliisille, on sakko kaksinkertainen.

Ilman muuta kannatan tuollaisten rangaistusten ottamista Suomen lainsäädäntöön. Tuskinpa niistä on haittaa, kun kukaan ei kuitenkaan valvo. Ei ole tarpeeksi poliiseja, eikä määrärahoja. Siksi Suomessa autoilijalla pysyy ikuinen etuajo-oikeus, ja liikennevaloissa punainen väri on vain nynneröille.

Sen sijaan EU:n pitäisi yhtenäistää käsimerkit. Nyt jos liikenteessä näyttää peukkua toiselle, länsimaissa se tulkitaan myönteiseksi, mutta osassa Etelä-Eurooppaa kehotukseksi haistaa hometta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa