Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Kotimaa

Yön uutiskooste: Ruotsi on hyväksynyt Suomen avutarjouksen metsäpaloihin ja Kreikka epäilee tuhoisan metsäpalon taustalla "rikollisia tekoja"

  • Koonneet: Jecaterina Mantsinen ja Maria Annala
  • Mikko Ahvenainen
Kuvituskuva Kuvituskuva

Lue uutiskoosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi:

Sisäministeri Mykkänen Twitterissä: Ruotsi on hyväksynyt Suomen avuntarjouksen metsäpaloihin

Ruotsi on hyväksynyt Suomen avuntarjouksen metsäpaloihin, kertoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) Twitterissä. Sisäministeriön pelastusylitarkastaja Rami Ruuska kertoi torstaina, että Ruotsiin voitaisiin lähettää noin 35 hengen pelastusjoukkue kalustoineen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Metsäpalojen tilanne on hieman helpottanut Ruotsissa. Aiemmin tällä viikolla maan metsähallitus arvioi, että kesän aikana paloissa on tuhoutunut metsää 900 miljoonan kruunun eli yli 87 miljoonan euron arvosta.

Ruotsi on jo tähän mennessä saanut sammutustöihin apua muun muassa Italiasta, Saksasta, Ranskasta, Puolasta ja Tanskasta.

HS: Halla-ahon mukaan kansallismielisen oikeistoryhmän luominen europarlamenttiin on jo pitkällä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että Euroopan eri maiden kansallismieliset puolueet saavat ensi eurovaalien jälkeen yhdistettyä voimansa ja luotua europarlamenttiin ison kansallismielisen, euroskeptisen ryhmän, kertoo Helsingin Sanomat.

Aikaisemmin puolueiden väliset erimielisyydet ovat estäneet kansallismielisiä oikeistopuolueita toiminasta europarlamentissa yhtenä rintamana.

Muun muassa Italian sisäministeri Matteo Salvini on ajanut aktiivisesti yhdistymistä. Hän pyrkii kokoamaan Euroopan laajuisen maahanmuuttovastaisen liikkeen.

 

Helle- ja metsäpalovaroitukset voimassa isossa osassa maata - sade- ja ukkoskuuroja tulossa paikoin

Helle- ja metsäpalovaroitukset ovat yhä perjantaina voimassa suuressa osassa maata, kertoo Ilmatieteen laitos. Metsäpalovaara on aina Ahvenanmaalta ja Uudeltamaalta Pohjois- Karjalaan ja Simoon asti. Hellevaroitus on voimassa eteläisessä ja läntisessä Suomessa Keski-Suomeen ja Keski-Pohjanmaalle saakka.

Lämpötilat nousevat koko maassa ylimmillään jopa 30 asteeseen. Maan etelä- ja keskiosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa saadaan paikoin sade- tai ukkoskuuroja.

 

Auto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Ilomantsissa - jalankulkija kuoli

Ilomantsissa jalankulkija on kuollut suojatiellä, kun häneen törmäsi auto. Itä-Suomen poliisin mukaan uhri oli 69-vuotias mies.

Miestä yritettiin elvyttää, mutta häntä ei onnistuttu pelastamaan.

Autoa ajoi 39-vuotias mies. Poliisin mukaan alkoholilla ei ollut osuutta tapahtumiin. Poliisi jatkaa onnettomuuden tutkintaa.

Mies hukkui Suontee-järvellä Joutsassa

Mies on hukkunut Suontee-järvellä Joutsassa Keski-Suomessa, kertoo pelastuslaitos. Pelastuslaitos sai tiedon tapahtuneesta hieman ennen puolta kahtatoista yöllä.

Sisä-Suomen poliisi ei vielä aamuyöllä osannut antaa lisätietoja tapauksesta. Poliisin partio ei ollut vielä kello yhden aikaan päässyt paikalle.

 

Täysikuu on tänä yönä tummanpunainen - täydellinen kuunpimennys voi näkyä koko maassa

Suomessa voidaan tänään illalla nähdä täydellinen kuunpimennys. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että sään salliessa pimennys näkyy koko maassa.

Kuunpimennyksen täydellinen vaihe alkaa kello 22.30, ja se kestää tunnin ja 43 minuuttia. Pimennys on syvimmillään kello 23.22, jolloin kuu näyttää ruosteenpunaiselta.

Kuunpimennystä voi Ursan mukaan seurata paitsi kaukoputkella ja kiikarilla myös paljain silmin. Edellinen täydellinen kuunpimennys nähtiin Suomessa syyskuussa 2015.

 

 

Kreikka epäilee tuhoisan metsäpalon johtuneen "rikollisista teoista"

Kreikka epäilee "rikollisten tekojen" aiheuttaneen yhden metsäpaloista, joissa kuoli kymmeniä ihmisiä. Kansalaisten turvallisuudesta vastaava apulaisministeri Nikos Toskas kertoo, että Penteli-vuorelta alkaneen metsäpalon syy tutkitaan, koska on painava syy epäillä rikosta.

Kreikan historian pahimmissa metsäpaloissa on kuollut ainakin 82 ihmistä. Suurin osa heistä kuoli Penteli-vuorelta alkaneessa palossa. (Lähde: AFP)

 

 

Sadat vanhemmistaan erotetut lapset odottavat yhä pääsyä perheidensä luo Yhdysvalloissa

Sadat Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla perheistään erotetut lapset odottavat yhä pääsyä vanhempiensa luo, vaikka tuomioistuimen asettama määräaika on kulunut umpeen. Yhdysvaltain hallituksen mukaan viranomaisten säilössä on edelleen 700 lasta.

Tuomari Dana Sabraw'n asettama määräaika palauttaa vanhemmilleen viranomaisten haltuun ottamat lapset umpeutui yöllä Suomen aikaa. Viranomaiset erottivat vanhemmistaan kaikkiaan yli 2 500 5–17-vuotiasta lasta. (Lähde: AFP)

 

 

NYT: Trumpin tviitit kiinnostavat Venäjä-erikoissyyttäjä Muelleriä

Yhdysvalloissa Venäjän sekaantumista viime presidentinvaaleihin tutkiva erikoissyyttäjä Robert Mueller tutkii tarkasti presidentti Donald Trumpin tviittejä, kertoo New York Times.

Lehden nimettömien lähteiden mukaan Mueller on kiinnostunut tviiteistä, joissa Trump on puhunut oikeusministeri Jeff Sessionsista tai FBI:n entisestä johtajasta James Comeystä. Tviitit ovat yksi osa aineistoa jonka avulla hän yrittää selvittää, pyrkikö Trump häiritsemään oikeutta uhkailemalla todistajia ja painostamalla korkea-arvoisia virkamiehiä tutkimaan vähemmän innokkaasti Venäjän epäiltyä vaalisekaantumista.

 

 

Lähes jäljettömiin hävinneestä malesialaiskoneesta on löytynyt vain muutama osa

Lähes jäljettömiin kadonneesta Malaysian Airlinesin matkustajakoneesta ei ole vieläkään löytynyt kuin muutamia yksittäisiä osia, vaikka kone on ollut kadoksissa jo maaliskuusta 2014 lähtien. Koneen katoamisen syy ei myöskään ole selvinnyt.

Mysteeriin toivotaan edes pientä lisävalaistusta, kun Malesian odotetaan maanantaina julkistavan kansainvälisen onnettomuustutkijaryhmän tutkimusten tulokset.

Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla ollut kone katosi käännyttyään ensin pois reitiltään. Koneessa oli 239 ihmistä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa