Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Kotimaa

Kolumni: Oodi nykytekniikalle – ei olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut

  • Jani Leinonen

Nykytekniikka helpottaa käsittämättömän paljon elämää. Joskus tekee hyvää muistella, mitä kaikkea mahdollisuuksia tekniikan kehittyminen arkeen ja juhlaan tuokaan.

Satasella tai parilla saa puhelimia, joihin mahtuu niin paljon tietoa ja ominaisuuksia, että vielä jokunen vuosikymmen sitten samaan olisi tarvittu huoneen kokoinen kone.

Esimerkiksi ulkomailla reissatessa kaikki tieto on koko ajan käden ulottuvilla. Milloin tahansa puhelimesta voi vilkaista, mikä tuo nähtävyys olikaan tai miten muut kävijät ovat arvioineet läheisen ravintolan. Paperille painettua karttaa ei tarvitse välttämättä mukaan taitella, vaan kartta on koko ajan saatavilla jopa ilman varsinaista verkkoyhteyttä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ja uutiset: jos kotimaan asiat kiinnostavat reissussakin, ne saa samalla tavalla aamupalapöytään kuin kotonakin. Onhan se mukava päästä vilkaisemaan tuoreet sanomalehdet myös reissussa. Wifi-verkko löytyy käytännössä kaikista majapaikoista ja ravintoloista, eikä mobiilidatakaan maksa nykyisellään EU:n alueella juuri mitään ylimääräistä.

Ei sitäkään olisi muutama vuosi sitten uskonut, että televisio-ohjelmaa voi katsella puhelimen ruudulta joko suorana tai tallennettuna melkein missä ja milloin tahansa.

Kolikoita ei tarvitse pitää kaupungilla käydessä taskuissa, sillä auton parkkeeraaminen ja bussilipun ostaminen onnistuu helpoiten näpäyttämällä puhelinta muutaman kerran.

Eikä tarvitse välttämättä koko lompakkoa, sillä pankkikortinkin saa puhelimeen. Ja laskuja voi maksella verkkopankin mobiiliversiolla milloin tahansa joutoajalla.

Samalla jotakuinkin kaikki maailman musiikki on pienellä kuukausimaksulla kuunneltavissa suoratoistopalveluissa koko ajan. Ja elokuviakin katsottavissa liki rajattomasti.

Myös sosiaalinen media kulkee aina mukana. Olipa missä maailmankolkassa tahansa, matkakuvat tai -videot voi halutessaan julkaista kavereiden nähtäville heti. Kun varsin laadukas kamerakin on samassa pienessä paketissa kuin kaikki muutkin.

Onko se sitten hyvä vai huono asia, että kaikki maailman tieto ja sosiaalinen media kulkevat koko ajan mukana?

Julkisuudessa on puhuttu paljon siitä, että sosiaalinen media aiheuttaa riippuvuutta. Varmasti näinkin, mutta toisaalta voisi kai pahempiakin ongelmia olla kuin puhelimen vilkaiseminen turhan useasti.

Monesti väitetään, että sosiaalisen median vuoksi ihmiset eivät tapaa toisiaan tai tutustu toisiinsa kasvotusten. Voi olla, mutta toisaalta sosiaalinen media yhdistää ihmisiä.

Sama harrastus tai mielenkiinnon kohde voi tuoda yhteen, vaikka asuinpaikat olisivat eri puolilla maailmaa. Whatsapp ja vastaavat uudet viestipalvelut madaltavat kynnystä kaikenlaisten yhteydenpitoon, mikä voi helpottaa ujompien ihmisten elämää.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan rohkeasti, jos nykytekniikan mahdollisuudet eivät ole vielä tutut.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa