Torstai, 3.12.2020 
Meri, Vellamo
Kotimaa

Kolumni: Ei ole hallitusta, jota laajalti kiiteltäisiin onnistumisesta

  • Pasi Koivumaa

Onko nykyinen Juha Sipilän (kesk.) hallitus onnistunut työssään? Onko mikään aiemmista maamme hallituksista tehnyt pääosin oikeita ja kiitettäviä ratkaisuja? Entä onko ylipäänsä missään maassa ollut hallituksia, joiden voisi katsoa olleen hyviä tai peräti erinomaisia?

Nämä kysymykset heräsivät mielessäni, kun seurasin sitä keskustelua, joka syntyi Kauppalehden (24.7.) uutisesta. Tämän uutisen mukaan Sipilän hallituksen itselleen asettama tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta toteutuu etuajassa.

Kauppalehden uutinen perustui tuona samana päivänä julkaistuun Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen, jonka mukaan työllisyysaste nousi 71,8 prosenttiin ja vastaavasti työttömyysaste laski kesäkuussa kausitasoitettuna 7,2 prosenttiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämän perusteella hallituksen ilmoitti lehdessä yltäneen tavoitteeseensa Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus, joka toki samalla näki kasvun taustalla otollisen globaalin suhdannekehityksen.

Kun sitten myös muutamat muut kommentoijat uskaltautuivat antamaan tästä hallitukselle tunnustusta, oli se monille liikaa.

Mikä osuus oli Paavo Lipposen (sd.) johtamilla hallituksilla Suomen nostamisessa jaloilleen 1990-luvun alun talousromahduksesta?

Entä kuuluuko ansio oikeasti Esko Ahon (kesk.) hallitukselle siitä, että tuo romahdus ei ollut täydellinen? Ahon hallitustako on kiittäminen Suomen länsi-integraation viemisestä maaliin, vai presidentti Mauno Koivistolleko siitä suurin kiitos kuuluu?

Erityisesti Lipposen sateenkaarihallitusten toimia on laajalti kiitelty, ja samalla glorifioitu niin Lipponen kuin silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistökin (kok.). Niinistö nousi melkoiselta osin tästä syystä lopulta presidentiksikin, mutta ovatpa niin Lipposen kuin Ahon hallitukset saaneet osakseen satikutiakin, sekä jälkeenpäin että erityisesti ollessaan vallassa.

Johtopäätös on selvä. Ei ole sellaista hallitusta, ei etenkään meidän monipuoluejärjestelmässämme muttei muuallakaan, joka saisi laajalti vilpittömän tunnustuksen onnistumisestaan.

Jos jokin hallitus on useimpien mielestä jossakin yksittäisessä asiassa kohtuullisesti onnistunutkin, niin muissa asioissa se on sitten mennytkin vielä useamman mielestä pahasti metsään – myös näissä hallituksissa mukana olleiden puolueiden itsensä mielestä.

Tämä ei muutu koskaan, jos jatkamme entiseen tapaan laajoilla koalitiohallituksilla. Enemmistön mielestä Suomi on aina ajopuu ja hallitusten onnistumiset ovat onnenkantamoisia, jotka johtuvat enemmän niistä riippumatta kuin niiden ansiosta.

Siksikin olisi aika kokeilla vähemmistöhallituksia tai edes aitoja, pysyviä blokkeja.

Se ei vähentäisi haukkuja mutta selkeyttäisi vastuuta ja kirkastaisi eri vaihtoehtoja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi