Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Kotimaa

Kolumni: Mikä on se yleinen hyvä, jonka perusteella lakia rikotaan?

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin kuluneella viikolla Finnairin lentokoneesta, koska hän protestoi samalla lennolla olleen pakolaisen pakkopalautusta vastaan. Pennanen ei suostunut istumaan, kun kone oli lähdössä. Poliisi poisti hänet koneesta.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kehui Pennasen toimintaa Twitterissä: ”Rohkea Aino Pennanen yritti estää ihmisen pakkopalautuksen. Huutavien ihmisoikeusongelmien esiin nostaminen ei voi olla kiinni vain yksittäisen ihmisten kansalaisrohkeudesta. Virallisen Suomen on herättävä.”

Vastaavanlainen tilanne koettiin reilu viikko sitten Ruotsissa, missä ruotsalaisnainen protestoi afgaanimiehen pakkokäännytystä vastaan estämällä koneen lähdön.

Toisille he ovat sankareita, toisille rikollisia.

Vihreät hyväksyy puolueena kansalaistottelemattomuuden. Viime syksynä Touko Aalto lausui Ylen Ykkösaamussa, että omaa harkintaa käyttäen kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää.

Aalto jatkaa sillä tiellä, joka vihreillä on ollut Koijärveltä lähtien. Ajatus kapinoinnista viranomaisia ja lakia vastaan on syvällä vihreässä liikkeessä.

Lakien rikkomista perustellaan usein sillä, että toimitaan yleisen hyvän nimissä.

Pennanen ei myöskään pääse irti asemastaan: hänen tekoaan peilataan vihreänä, vaikka teko lomalennolla sattuikin.

Jos tälle tielle lähdetään, mihin raja lakien rikkomisessa vedetään? Kuka määrittelee, mikä on yleinen hyvä?

Onko yleistä hyvää estää pakolaisen pakkokäännytys? Estää metsänhakkuu?

Vai olisiko yleisen hyvän nimissä oikein muiluttaa seksuaalirikollinen sakilla julkisesti?

Eivätkö lait ole säädetty sen vuoksi, että oikeus tapahtuu yhteiskunnassa? Jos lait eivät miellytä tai ne eivät ole ajan tasalla, onko oman käden oikeus paras ratkaisu? Eikös lakeja muuteta eduskunnassa?

Vihreät antoi Pennasen tapauksessa – ja tällä yleisellä linjauksellaan – aseet poliittisille vastustajilleen. Ennen muuta perussuomalaisille, jotka ottivatkin tilanteesta ilon irti.

Moraalisaarnoja ilmestyi somen uhrialttareille, ja Pennaselle vaadittiin penalttia.

Huvittavaa sinänsä, että persut nyt kovin huutelivat lain, asetusten, moraalin ja käyttäytymisnormien perään. Kannattaisi toki ensin katsoa peiliin ja tarkistaa, mitä kaikkea onkaan omalla porukalla tullut huudeltua ja tehtyä, ennen tällaista iloittelua.

Edustaja Teuvo Hakkarainenhan on edelleen kaikkien kunnon persujen sankari. Omien moraalisaarnoja ei ole paljon hänen toilailuistaan nähnyt.

Näissä tilanteissa puheenjohtaja Aallon asema ja onnistuminen punnitaan.

Näistä asioista keskustellaan myös tulevissa eduskuntavaaleissa. Mitähän istuva kansanedustaja ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ajattelee kansalaistottelemattomuudesta? Tai muut savokarjalaiset vihreät?

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa