Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Kotimaa

Kolumni: Tervetuloa ja tervemenoa Joensuusta

  • Anna Tenhu

Finavia on listannut sivuilleen Joensuun lentokentän palvelut. Wi-fi, postilaatikko defibrillaattori ja keinutuolit. On siellä toki kahvilakin lähtevien lentojen puolella.

Aukioloaikoja ei tosin näe mistään. Aivan kuin lentokenttä toivottaisi turisteille, että tervemenoa, koska tervetulopuolella siellä tuloaulassa on vastassa vain haikea pätkä matkatavarahihnaa.

Jos turisteilta kysytään ”mitä palveluita haluat lentokentältä löytyvän”, en usko kovinkaan monen vastaavan, että ”no defribrillaattori olis kiva”.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turisti-infon puute ja se, että kentältä ei saa iltakoneella tulija ostettua minkäänlaista evästä tai juomaa, voi tulla oikeasti järkytyksenä Joensuuhun saapuville matkaajille.

Mutta onhan se hyvä, että on laite jolla käynnistää pumppu, kun se leikkaa kiinni nestehukan seurauksena.

Eikä toinna kehuskella rautatieaseman palveluillakaan. Tällä hetkellä VR kuljettaa matkustajat keskelle tietyömaata. Karjalaisen mielipideosioon kirjoittanut ulkopaikkakuntalainen ihmetteli vastaanottoa rautatieasemalla. Vessaan ei päässyt viallisen oven takia, ja juoma-automaattia tai muutakaan automaattia ei ollut saatavilla. Matkahuolto oli suljettu.

Tämäkö on sitten se ensivaikutelma, joka halutaan antaa meidän turisteille? Markkinoimme karjalaista vieraanvaraisuutta ilman vieraanvaraisuutta.

Olihan se kiva, kun Ilosaarirockin aikaan tarjoilivat skumppaa junasta saapuville, mutta skumppa kerran vuodessa ei paikkaa sitä, että nyt sieltä ei saa edes vettä juotavaksi.

Asemanseudulle on toki tulossa rakenteellinen muutos parin vuoden päästä, mutta ei itsestään, ensin täytyy olla tahtotila tuottaa palveluita.

Lentokentän kovasti hehkutettu remontti vuosi sitten oli lopputulemaltaan pettymys.

Jos siellä nyt kukkisi karjalainen vieraanvaraisuus, ja paikka ottaisi turistit vastaan edes alkeellisin palveluin, ei hävettäisi ihan näin paljon. Lentokoneet laskeutuvat ”keskelle ei mitään”, ja turistit astuvat tuloaulaan ”keskelle ei mitään”.

Yritin tavoitella Joensuun lentokentän palveluista vastaavaa henkilöä Finavian kautta, mutta minulle ilmoitettiin, että kyseinen henkilö on kesälomilla.

Finavian puhelinneuvojalla ei myöskään ollut käsitystä Joensuun lentokentän palveluista, mutta sen verran minulle selvennettiin, että lomalla oleva henkilö on se, joka asiasta vastaa.

Kommenttini välityksellä lähetänkin hänelle terveiset, että tuloaulaan voisi kehittää palveluita, jotka viestisivät karjalaisesta vieraanvaraisuudesta.

Mutta älköön se ”joku palvelu” olko tee-se-itse -taiteilijan askartelema puukannel seinällä, tai valtava karjalanpiirakka-taideteos, siitä kun ei nälkäinen koneesta tulija saa kuin hengenravintoa.  

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa