Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Kotimaa

Kolumni: Tahmatassu loi Jasper Pääkkösen väärään viitekehykseen

  • Heikki Arppi

Katselin alkuviikosta syrjäsilmällä television piirrettyä, jossa Tahmatassu löysi elämän eliksiirinsä vakoilemalla ja paljastamalla Muumilaaksossa asuvien salaisuuksia.

Kaikki journalistit ovat aika ajoin oman työnsä tahmatassuja, sillä hyvä skuuppi innoittaa kyynisimmänkin toimittajan. Skuuppi on toimittajan ennen muita tiedotusvälineitä julkaisema merkittävä uutinen.

Pohjois-Karjalan pienissä piireissä pitää kuitenkin olla tarkkana. Toimittaja saa usein luottamuksellista taustatietoa, jonka mahdollisen hyödyntämisen aikataulusta sovitaan tiedon välittäjän kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juuri luottamuksellisuus on kaikkein tärkein. Kerran pettämällä lupauksensa saa sillat poltettua pitkäksi aikaa.

Tyypillistä urheiluseurojen antamaa taustatietoa ovat menossa olevat pelaajasopimusneuvottelut. Tuolloin pitää myös seuran toimia järkevästi: kun sopimus on allekirjoitettu, sen julkistamisen pitkittäminen esimerkiksi yhteistyökumppaneiden takia ei ole viikkotolkulla järkevää.

Joskus olemme urheilutoimituksen puoleltakin joutuneet viheltämään pelin poikki. Jos kaupungilla tiedetään jo laajasti sopimuksesta, se on myös median kerrottava.

Välit urheilijoiden ja managerien kanssa ovat joskus vaikeat. Keväällä sattui jopa niin, että pielavetinen keihäänheittäjä A. Ruuskanen taustajoukkojensa kanssa suivaantui kotimediansa uutisointiin niin, että halusi kertoa kaiken tervehtymisestään ja uudesta valmentajastaan Karjalaisen kautta. Onneksi tämä Kuopiossa saatiin oikealle tolalle.

Pohjoiskarjalaiset urheilijat ymmärtävät yleensä tutun tiedotusvälineen tarpeen. Pahinta on, jos uutisista kertoo maakunnan kärkiurheilijan suulla ensimmäisenä valtakunnan media eikä häntä pienestä pitäen tukenut paikallinen sanomalehti. Silloin urheilija on unohtanut juurensa.

Ovat välit Karjalaisellakin olleet joskus paikallisen toimijan kanssa lukossa. Jokipojat laittoi kuningasvuosiensa voimien tunnossa 1980-luvulla lehden haastatteluboikottiin, mutta kun vastavuoroisesti peliselostukset ja -ennakot olisivat jääneet lehdestä, taistelu tyrehtyi nopeasti.

Henkilöllä on oikeus lukea haastattelunsa ja tehdä siihen sitaattien kohdalla muutoksia. Toimittajan tehtävä on myös ”suomentaa” urheilijan kommentit mahdollisimman ymmärrettäväksi niin, ettei asiasisältö muutu.

Haastateltavan on kuitenkin ymmärrettävä se, että kun toimittaja esittelee itsensä ja ammattinsa, hän ei voi enää keskustelun jälkeen vaikuttaa jutun julkaisuun.

Joskus skuuppi on julkaistava henkilöitynä, vaikka se aiheuttaisi henkistä tuskaa. Vuodentakainen salakalastusuutinen oli juuri sellainen. Toki hyvin ymmärrän Petrus Palmun ja läheistensä harmituksen siitä, että nuorten miesten ajattelemattomuudesta vain yksi nimi nostettiin tikun nokkaan.

NHL-uraa luova Petrus Palmu sai lisäksi ylimääräisen sanktion. Hänen kuviansa googlatessa nousee aina ensimmäiseksi häntä somessa arvostelleen Jasper Pääkkösen viiksikuva. Voiko pahempaa rangaistusta olla?

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa