Torstai, 13.12.2018 
Seija
Kotimaa

Sokkeliverkko on saimaannorpalle vaarallinen pyydys, varoittavat Pohjois-Savon ely-keskus ja Metsähallitus

  • Katri Keskitalo
  • Mervi Kunnasranta

Sokkeliverkko on norpalle vaarallinen pyydys, tiedottavat Pohjois-Savon ely-keskus ja Metsähallitus. Verkko on norpparajoitusalueilla kielletty, jos langan paksuus ylittää 0,20 mm.

Metsähallituksen ylitarkastaja Tero Sipilän mukaan heinäkuun lopulla (21.7.) saimaannorppa kuoli muikunpyyntiin laitettuun sokkeliverkkoon.

Muikunpyyntiin tarkoitetussa sokkeliverkossa yläosa on normaalia muikkuverkkoa ja alaosassa on isosilmäistä, harvempaa ja paksulankaisempaa verkkoa. Saimaannorpan suojelemiseksi asetetuilla kalastusrajoitusalueilla voi kalastaa sallituilla muikkuverkoilla myös keväisen verkkokalastuskiellon aikana (15.4.–30.6.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sallitun muikkuverkon solmuväli saa olla enintään 22 mm ja langan paksuus korkeintaan 0,17 mm. Monisäikeisestä tai -kuituisesta langasta sekä yli 0,20 mm paksummasta yksisäikeisestä langasta valmistetut verkot ovat kokonaan kiellettyjä saimaannorppa-alueilla, tiedotteessa kerrotaan.

 – Sokkeliverkon tavoitteena on vähentää ahventen ja kiiskien tarttumista muikkuverkkoon. Markkinoilla yleisesti saatavissa sokkeliverkoissa alaosan langan paksuus on 0,25 mm, mikä tekee siitä kielletyn pyydyksen. Näin ollen sellaisen sokkeliverkon käyttö saimaannorppa-alueilla on kokonaan kielletty, kertoo kalastusbiologi Teemu Hentinen tiedotteessa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa