Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Kotimaa

Kolumni: Tötöilevä poliitikkoko hyvä jätkä? – Usko koko lajiin koetuksella

Onko teilläkin joskus luottamus koetuksella poliitikkojamme ja ylipäänsä politiikkaa kohtaan?

Aivan, niin on minullakin. Ikävää, koska osa jopa eturivin poliitikoistamme murentaa uskoa koko lajia kohtaan.

Keskusta on rypenyt viime viikot jälleen kerran puoluetta lähellä olevan Nuorisosäätiön sotkuissa. Poliisi epäilee säätiön vanhaa johtoa miljoonien eurojen hassaamisesta ja lahjuksista. Epäiltynä ovat jo erotetut hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen ja toimitusjohtaja Aki Haaro. Kumpikin entisiä keskustanuoria ja puolueen aktiiveja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nuorisosäätiö nousi otsikoihin, kun vaalirahoitussotkuja selviteltiin vuosikymmenenvaihteessa.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen tuomittiin tuolloin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen luottamusaseman väärinkäytöstä. Kaikkonen toimi säätiön hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana, kun säätiö jakoi poliitikoille vaalitukia. Kaikkonen keksi jakaa tukea myös omaan vaalikampanjaansa.

Mitä tästä seurasi? Kaikkonen valittiin uudelleen eduskuntaan, ja hän toimii nykyisin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Moni on sitä mieltä, että Antti on hyvä jätkä. Ainakin ne 10 617 äänestäjää, jotka valitsivat Kaikkosen eduskuntaan vuonna 2015.

Heinäkuussa tuli ilmi, että perussuomalaisten kansanedustajat Teuvo Hakkarainen ja Ville Vähämäki ovat asuneet Helsingissä saunatilassa, johon ovat Iltalehden mukaan saaneet korotettua kulukorvausta eduskunnasta. Lehti kertoo, että KRP selvittää tapausta kuten eduskuntakin.

Korotetusta kulukorvauksesta edustajat ovat saaneet merkittävää taloudellista hyötyä. Kulukorvaus on veroton.

Tätä korvausta voivat saada maakunnista tulevat kansanedustajat kakkosasunnon hankintaan – ei henkilökohtaiseen voiton maksimointiin.

On sopeutumiseläkkeet, Väyrysen jalasmökit, Juhantalon tuomio valtakunnanoikeudessa ja muut kohut.

Tämä kaikki on omiaan rapauttamaan uskoa politiikkaan ja eduskuntaankin. Puolueet ja poliitikot vasemmalta oikealle ovat kunnostautuneet näissä karkeloissa, ja ”siinä meni nuoret sekä vanhat samanlailla”.

Edustaja Hakkarainen on ollut kansanedustajakausillaan mestariainesta tässä tötöilyssä. Niin määrässä kuin laadussakin. Kännisekoilut ja kaksi rikostuomiota: sakkorangaistus sekä edustajakollega Veera Ruohon (kok.) pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta että kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Nyt epämääräinen sauna-asunto ja korotetut kulukorvaukset.

Silti moni on sitä mieltä, että Teuvo on hyvä jätkä. Muun muassa ne 5 557 suomalaista, jotka meidän Tepiä äänestivät 2015 eduskuntavaaleissa.

Minulla on eri käsitys hyvästä. Ja jätkästä. Ja hyvästä jätkästä.

Onneksi heitäkin vielä politiikassa on. Hyviä jätkiä noin laveasti ymmärrettynä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa