Torstai, 25.4.2019 
Marko, Markus, Markku
Kotimaa

Komisario: Itä-Suomessa mopoinvaasio - "Ilomantsi on ollut murheenkryyni"

  • Arttu Koistinen
  • Mikko Makkonen
Aihekuva, ei liity jutun tapauksiin. Aihekuva, ei liity jutun tapauksiin.

Viikonloppuna Itä-Suomessa havaittiin "mopoinvaasio", komisario Sami Joutjärvi kirjoitti Itä-Suomen poliisin Facebook-sivulla sunnuntaina.

Joutjärven mukaan hätäkeskukseen tuli kymmeniä soittoja mopoiluun närkästyneiltä ihmisiltä. Ilmoituksia kertyi esimerkiksi lauantain kello 19 ja puolenyön välillä kolmekymmentä.

- Koulujen aloitusviikonloppuna nuoria kerääntyi ajamaan moneen paikkaan. Kuopiossa oli epävirallinen mopomiitti, jossa oli lähes kaksisataa ajoneuvoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Pohjois-Karjalastakin tuli soittoja aika kattavasti. Ilomantsi on ollut murheenkryyni. Sieltä on tullut poikkeuksellisen paljon ilmoituksia. Outokumpu on puolestaan jo vähän perinteisempi alue mopojen suhteen, myös negatiivisessa mielessä, Joutjärvi jatkaa.

Joutjärven mukaan mopot ovat kismittäneet myös Liperissä Ylämyllyllä ja Kiteellä.

Yleensä hätäkeskukseen ilmoitetaan liikennesääntöjen vastaisesta ajosta eli esimerkiksi mopo keulii tai mopolla päristellään kielletyllä alueella, mopojen melusta ja mopon kunnosta, Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksessa työskentelevä Joutjärvi kertoo.

- Aika usein tarjolla on näitä kaikkia.

Joutjärvi ei muista, että häiritsevästä mopoilusta olisi tullut hätäkeskukseen yhtä paljon ilmoituksia viime kesänä. Helteet voivat osaltaan selittää tilannetta.

- Asunnoissa on jouduttu turvautumaan läpivetoon, joten mopojen äänet ovat kuuluneet enemmän sisälle. Toisaalta jos kelit ovat kylmemmät, mopolla ei välttämättä niin paljon liikuta.

Joutjärvi arvelee, että mopoja on roimasti liikenteessä vielä elokuussa.

- Kun illat pimenevät, itsesuojeluvaisto tulee peliin.

Vanhempien olisi hyvä olla tietoisia siitä, missä jälkikasvu päristelee, Joutjärvi korostaa.

Eräät vanhemmat ovat linjanneet, ettei mopolla ajeta kello 21:n jälkeen, ellei se ole täysin välttämätöntä. Miltä linjaus poliisin mielestä kuulostaa?

- Järkevältä kuulostaa. Toki olisi myös hienoa, jos nuoret ajaisivat mopon sijaan polkupyörällä kymmeniä kilometrejä illassa. Tällä olisi jo kansanterveydellistä merkitystä, mutta vaihtoehto on kyllä teoreettinen.

Häiriöitä ei usein synny siitä, että mopoilija siirtyy pisteestä A pisteeseen B, Joutjärvi toteaa. Kun mopoilija päristelee A:n ympäristössä, muita voi kismittää.

- Kun olemme joutuneet puuttumaan häiritsevään ajoon, olemme kysyneet mopoilijalta, miksi hän ajaa kyseisessä paikassa eikä kotikulmilla. "Eihän siellä voi nukkua, jos ajamme siellä", mopoilija vastasi, Joutjärvi kertoo.

Komisario ymmärtää nuorten tarpeen ajaa mopoilla "laumassa". Paikka kannattaa kuitenkin valita huolella.

- Kaikissa seutukunnissa on rauhallisempi alue, jossa ei ole niin tiheää asutusta. Jos ihmisten ilmoille on pakko tulla, tulkaa pienemmällä porukalla. Yhdestä moposta lähtee eri meteli kuin sadasta moposta, Joutjärvi sanoo.

Jos nuoret haluavat järjestää mopomiittejä, poliisin kannattaa ottaa yhteyttä rohkeasti.

- Yritämme junailla tilannetta sen sijaan että tulisimme paikalle katsomaan, kuinka monta kilpeä tai korttia saadaan pois.

Joutjärven mukaan mopoiluun suhtautumisesta on hieno paikallinen esimerkki.

- Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen on hoitanut homman osaltaan hienosti. Eli mopoilevalle nuorisolle on tarjottu tuomitsemisen ja valittamisen sijaan fiksua yhteistoimintaa.

Lue lisää:

"Jos poliisi ei tule, me hoidamme homman" - Mopoilijoita uhkailtu kirveellä, naapurisopu koetuksella

Mopoilu kiristää pinnaa Itä-Suomessa - "On vaara, että mopoiluun kyllästyneet aikuiset alkavat ottaa oikeutta omiin käsiin"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa