Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Kotimaa

"Jos poliisi ei tule, me hoidamme homman" - Mopoilijoita uhkailtu kirveellä, naapurisopu koetuksella

  • Arttu Koistinen
  • Mikko Makkonen
Aihekuva, ei liity jutun tapauksiin. Aihekuva, ei liity jutun tapauksiin.

Viikonloppuna Itä-Suomessa havaittiin "mopoinvaasio", komisario Sami Joutjärvi kirjoitti Itä-Suomen poliisin Facebook-sivulla sunnuntaina.

Joutjärven mukaan hätäkeskukseen tuli kymmeniä soittoja mopoiluun närkästyneiltä henkilöiltä. Ilmoituksia kertyi esimerkiksi lauantain kello 19 ja puolenyön välillä kolmekymmentä.

- Koulujen aloitusviikonloppuna nuoria kerääntyi ajamaan moneen paikkaan. Kuopiossa oli epävirallinen mopomiitti, jossa oli lähes kaksisataa ajoneuvoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Pohjois-Karjalastakin tuli soittoja aika kattavasti. Ilomantsi on ollut murheenkryyni. Sieltä on tullut poikkeuksellisen paljon ilmoituksia. Outokumpu on puolestaan jo vähän perinteisempi alue mopojen suhteen, myös negatiivisessa mielessä, Joutjärvi jatkaa.

Joutjärven mukaan mopot ovat kismittäneet myös Liperissä Ylämyllyllä ja Kiteellä.

Joutjärven mukaan vaarana on, että mopoiluun kyllästyneet aikuiset "ottavat oikeuden omiin käsiinsä ja soveltavat niin sanottua kenttäoikeutta".

- Aikuinen on voinut syyllistyä laittomaan uhkaukseen eli hän on uhannut lyödä mopoilijaa turpiin nyrkillä. Joskus esillä on ollut kättä pidempää, Joutjärvi toteaa.

Joutjärvi muistaa Joensuusta viime kesältä tapauksen, jossa henkilö oli lähestynyt kirveen kanssa taukoa pitäviä mopoilijoita.

- Oli jo oikeasti vaaran paikka.

Komisarion mukaan autoilijat ovat kaasutelleet aivan mopon perässä tai kiilanneet mopon niin, että mopo on päätynyt ojaan. Tapauksia tulee ilmi vuodessa muutamia.

Mopoiluun närkästynyt henkilö voi tehostaa hätäkeskukseen soitettua puhelua ilmoittamalla, että jos poliisi ei saa mopoilijoita kuriin, "me hoidamme homman".

- Vaarana on, että paikasta A paikkaan B matkaa tekevä mopoilija joutuu moporaivon kohteeksi. Poliisi ei voi hyväksyä oman käden oikeutta, Joutjärvi ilmoittaa.

Miksi päristelyyn pitää puuttua? Sitähän on tehty iät ja ajat, Joutjärvi pohtii.

- Häiritsevä ajo on ensinnäkin rangaistavaa, ja isolla joukolla ajaminen on usein myös liikenneturvallisuuden kannalta vaarallista. Lisäksi on riski, että joku vanhempi menettää totaalisesti hermonsa, koska mopot ovat häirinneet häntä koko kesän ajan. Vanhemman tekoa ei voi puolustella, mutta tällainen vaara on olemassa.

- On ollut myös havaittavissa sitä, että vanhempien välit kiristyvät. Vanhempi ei välttämättä tiedä jälkikasvunsa tekemisistä mutta naapuri tietää. Naapurisuhteet voivat olla koetuksella, Joutjärvi lisää.

Lue lisää:

Komisario: Itä-Suomessa mopoinvaasio - "Ilomantsi on ollut murheenkryyni"

Mopoilu kiristää pinnaa Itä-Suomessa - "On vaara, että mopoiluun kyllästyneet aikuiset alkavat ottaa oikeutta omiin käsiin"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa