Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Kotimaa

Kuiva kesä koettelee kaivoja - Itä-Suomen alueella tilanne kuitenkin varsin hyvä

  • Arttu Koistinen
  • Jarno Artika
Kuvituskuva Kuvituskuva
Kuiva kesä on koetellut kaivoja, mutta Itä-Suomen alueella tilanne on varsin hyvä.

Aluehallintovirasto on koonnut 9. elokuuta tilannekuvan Itä-Suomen aluehallintoviraston alueen talousveden riittävyys- tai laatuongelmista. Suurin osa kuntien terveydensuojeluviranomaisista raportoi, että tietoon ei ole tullut erityisiä ongelmia kuivasta kesästä huolimatta.

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan joillakin alueilla yksittäisissä kaivoissa on kuitenkin ollut veden riittävyysongelmia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänä vuonna aluehallintovirastoon ei ole tullut yhtään talousveden häiriötilanneilmoitusta, joka johtuisi kuivuuden aiheuttamista talousveden laatuongelmista.

Pohjois-Karjalassa yhden vesiosuuskunnan alueella Liperissä vedenkäyttöä on rajoitettu. Talousveden riittävyyteen liittyen Pohjois-Karjalan ely-keskukselle ei ole tullut ilmoituksia vesilaitoksilta.

Outokummun kaupungin pohjavedenottamon yksi kaivo on otettu pois käytöstä nousseen mangaanipitoisuuden vuoksi, tiedotteessa ilmoitetaan.

- Syyksi on arveltu läheisen lammen vedenpinnan kohoamista, jonka syy on epäselvä. Keväällä taas Joensuun Veden kahdella pohjavedenottamolla oli päässyt pintavesiä nousemaan kaivoon asti.

Aluehallintovirasto seuraa talousveden laatuvaatimusten täyttymistä osana terveydensuojeluvalvontaa. Päävastuu terveydensuojelun toteuttamisesta käytännössä on kunnilla.

Aluehallintovirastot ja Valvira järjestävät yhteistyössä talousvesiasetukseen liittyvää koulutusta kuntien terveydensuojeluviranomaisille syyskuussa 2018.

Koulutusten tavoitteena on yhdenmukaistaa talousveden viranomaisvalvontaa, riskiarvioinnin tekemistä sekä antaa valmiuksia riskiarvioinnin hyväksymiselle.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa