Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Kotimaa

Joensuulaismies kävi hakemassa pyöränsä varkaalta, kun poliisi ei ehtinyt - Näin kommentoi komisario

  • Anni Kuittinen, Arttu Koistinen
Pyöränsä varkaalle menettänyt löysi netistä nopeasti myynti-ilmoituksen, jossa näkyi tuttu pyörä. Kuvakaappaus tori.fi-sivustolta. Pyöränsä varkaalle menettänyt löysi netistä nopeasti myynti-ilmoituksen, jossa näkyi tuttu pyörä. Kuvakaappaus tori.fi-sivustolta.

Joensuulaisesta pihasta varastettiin elokuun alussa polkupyörä. Pyörän omistaja teki poliisille asiasta rikosilmoituksen.

Muutaman päivän kuluttua tuttu pyörä tulikin vastaan tori.fi-sivustolla. Nainen soitti poliisille ja kertoi, että varas myy nyt hänen pyöräänsä.

- Poliisista suhtauduttiin jotenkin nihkeästi ja kyseltiin moneen kertaan, että olenko varma, että se on minun pyörä, nimettömänä pysyvä nainen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nainen kertoi myös huomanneensa, että kyseinen henkilö myy sivustolla useita eri pyöriä.

Kului päiviä, eikä mitään tapahtunut. Soitto uudestaan poliisille ja sama havainto: varas myy nyt pyörää tori.fi-palvelussa, voisiko poliisi auttaa asian kanssa?

Lopulta nainen ja hänen miesystävänsä tulivat siihen tulokseen, ettei poliisi aio tehdä asialle mitään. Miesystävä tekeytyi pyörästä kiinnostuneeksi ostajaksi ja sopi tapaamisen myyjän kanssa.

- Hän otti mukaan kaksi kaveriaan ja meni myyjän luokse. Paikan päällä hän vain sanoi että tämä on meidän pyörä, annatko tämän nyt ja lähdet pois.

Varas lähti pois ja jätti pyörän miehelle.

- Meillä ei tämän jälkeen ole kauhean hyvä luotto poliisiin, nainen toteaa.

Myös yhteydenotto poliisiin on osoittautunut vaikeaksi.

- Saimme rikosilmoituksen teon yhteydessä yhteystiedot henkilölle, joka toimii tapauksen tutkinnanjohtajana. Hän on kuitenkin ollut aina lomalla ja henkilö vaihtuu koko ajan. Poliisipäivystykseen taas ei pääse millään läpi.

Nainen kertoo yrittäneensä jo monena päivänä ilmoittaa poliisipäivystyksen kautta, että varastettu pyörä on nyt saatu takaisin. Hän ei ole kuitenkaan päässyt linjoista läpi.

Rikoskomisario Simo Hämäläinen ei selittele tai puolustele poliisin toimintaa, mutta hänen mukaansa rikostutkijat ovat olleet poikkeuksellisen työllistettyjä useilla vakavilla henkeen ja terveyteen kohdistuvilla rikoksilla kevään ja kesän aikana.

- On väistämätöntä, että tällä on vaikutusta siihen mihin asioihin pystymme nopeasti reagoimaan.

Jos myytävänä on anastettua omaisuutta, poliisi pyrkii mahdollisuuksien mukaan reagoimaan nopeasti. Tavara voi nopeasti hävitä tavoittamattomiin.

Hämäläisen mukaan anastettujen pyörien joukossa on ollut aiempaa arvokkaampia polkupyöriä viime vuosina.

- Valitettavasti suurin osa pyörävarkauksista jää selvittämättä, mutta heinäkuunkin aikana useampi yksittäinen polkupyörävarkausasia selvisi, ja anastettu polkupyörä saatiin takaisin ja palautettua oikealle omistajalle.

Anastetusta pyörästä kannattaa kertoa mahdollisimman tarkat tiedot poliisille.

- Jos havaitsee anastetun pyöränsä olevan myytävänä, tee ilmoitus asiasta poliisille, Hämäläinen ohjeistaa.

Poliisi saa vinkkejä internetin kauppapaikoissa myytävistä epäilyttävistä polkupyöristä kuukausittain, rikoskomisario toteaa. Poliisi on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi tori.fi-sivuston kanssa.

- Poliisilla on mahdollisuus saada palveluntarjoajilta hyvin monentyyppistä tietoa rikostutkinnan avuksi, Hämäläinen toteaa.

Pääsääntö on, että poliisi suorittaa esitutkinnan ja anastetun omaisuuden takavarikoinnin, Hämäläinen toteaa.

- Jotta poliisi voi takavarikoida, siitä pitää olla riittävän yksilöivät tunnisteet ja tietyllä varmuudella pitää pystyä todentamaan, että takavarikoitava pyörä todella on anastettu.

Mitä tilanteessa voi tapahtua, jos kansalainen lähtee itse vaatimaan pyöräänsä takaisin?

- Vaikea sanoa, koska se riippuu hyvin pitkälti siitä, miten tapaukseen liittyvät henkilöt suhtautuvat asiaan ja tulevat keskenään juttuun. Ristiriidat voivat kärjistyä pahimmillaan väkivallan käytöksi, mikä ei ole tietenkään toivottua.

Parhaimmillaan tilanne voi päättyä, kuten Joensuun tilanteessa on käynyt, Hämäläinen toteaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa