Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Kolumni: Suvaitsevaisuuden korkein olomuoto on noitavaino

Roomalaiskatolinen kirkko ei tunnetusti hyväksy aborttia eikä virallisesti edes ehkäisyä.

Siitä huolimatta paavinkirkkolaisia on maailmassa noin 1,3 miljardia, Euroopassakin suuruusluokkana 350 miljoonaa.

Vaikka roomalaiskatolinen kirkko näyttää monen viime vuoden uutisointien perusteella olevan varsinainen pedofiilipappien tyyssija, on paavi eittämättä yksi maailman keskeisimmistä arvojohtajista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niinpä Suomessakin pääsi isoihin otsikoihin se, kun pääministeri Juha Sipilä tapasi paavi Franciscuksen Rooman sopimuksen 60-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä viime vuoden maaliskuussa.

Meillä ei tuolloin kohkattu siitä, että pääministeri suostuu tapaamaan ”erehtymättömän” hengenmiehen, jonka vakaumus ei vastaa Suomen ulkopoliittista linjaa.

Maahanmuuttajista valtaosa tunnustaa muuta kuin evankelisluterilaista uskontoa.

Esimerkiksi islaminuskoisia tulee meille idästä ja etelästä paljolti pakolaisina.

Jos joku rohkenisi vaatia, ettei heillä ole oikeutta harjoittaa omaa uskontoaan Suomessa, hänet teilattaisiin välittömästi rautanyrkein ainakin kuvaannollisesti.

Maahanmuuttajien oikeus omaan hengelliseen vakaumukseensa on rikkomaton. Siitä ei ole kahta sanaa, vaikka heidän uskonsa saattaa joskus poiketa esimerkiksi ihmisoikeusasioissa Suomen vahvistetusta linjasta.

Siksikin on vaikea ymmärtää sitä, että jos syntyperäinen Suomen kansalainen lausuu omaan uskonoppiinsa perustuen jotakin ”virallisesta” suvaitsevuuslinjasta poikkeavaa, hänet kivitetään.

Se, että ulkoministeri Timo Soini vastustaa aborttia, ei ole ollut uutinen vuosiin. Roomalaiskatolisen kirkon jäsenenä Soini noudattaa tässä kirkkonsa oppia.

Sitä ei meillä suvaitsevaisuuspiireissä suvaita. Kun Soini blogitti iloitsevansa Argentiinan senaatin äänestyspäätöksestä estää abortin laillistaminen, tuuleen huutajat vaativat hänen erottamistaan ulkoministerin tehtävästä. Oikein välikysymystä viritellään.

Ei ole eikä tule absoluuttista totuutta siitä, milloin ihmisen elämä alkaa. Jonkun mielestä hedelmöitymisen hetkellä, toisen mielestä tietyllä raskausviikolla, kolmannen mielestä syntymästä.

Abortti on ihmisoikeuskysymys, varsinkin kun sitä ei käytetä ehkäisykeinona, mutta vielä enemmän se on omantunnon kysymys samalla tapaa kuin eutanasia tai homoliitto.

En jaa Soinin näkemyksiä, mutta puolustan hänen oikeutta henkilökohtaiseen vakaumukseensa myös toimiessaan ministerinä valtioneuvostossa.

Se näkymä, jossa itsensä korottavat äänekkäät suvaitsevaiset suvaitsevat omantunnonkin kysymyksissä vain samalla tavalla ajattelevia, on äärimmäisen pelottava.

Myös jokaisella suomalaisella pitää olla oikeus omaan vakaumukseensa.

Nyt näyttää siltä, että suvaitsevaisuus muuttuukin noitavainoksi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa