Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Kotimaa

Kuvagalleria: Metsältä valloitettu puutarha - " Joka vuosi päätän, etten kasvata siemenistä yhtään mitään, mutta kumma kun niitä potteja sitten on taas joka paikassa"

  • Helena Romppanen
  • Helena Romppanen

Kun Raija Ikonen 32 vuotta sitten tuli nykyisen kotinsa paikalle Korentovaaraan, oli pihalla vain istutettu koivikko. Sittemmin siihen tuli yksi kukkapenkki. Vuosi vuodelta Ikonen on vallannut lisää alaa ympäröivältä koivumetsältä.

– Mutta nyt on kipukynnys ylitetty, en laajenna enää yhtään, hän hymyilee.

Noin 1,5-hehtaariseksi kasvanut puutarha levittäytyy valkotiilisen talon etupihalle sekä myös laajalti sen takapuolelle. Puutarhassa on vain muutama puu tarkkaan harkituilla paikoilla. Sen sijaan on keskitytty komeisiin kukkaryhmiin ja pensaisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyvin hoidettu, kuivanakin kesänä tiuha nurmikko on kaiken perusta. Näin isoilla alueilla pelkkä ruohon leikkuu vie noin 3,5 tuntia viikossa.

Astelemme ensin etupihalla olevaan huvimajaan, Villa Viehätykseen. Tutun kirvesmiehen rakentaman soman majan katossa syttyy syksyiltaisin 375 tähteä. Muuratussa takassa on juuri edellisenä iltana grillattu kyljyksiä.

Keväällä majan täyttävät taimipotit ja ruukuissaan valoon pois talvehtimasta nostetut ruusut, kärhöt ja hortensiat.

– Joka vuosi päätän, etten kasvata siemenistä yhtään mitään, mutta kumma kun niitä potteja sitten on taas joka paikassa, Ikonen naurahtaa.

Aviomies Aimo Ikonen avittaa töissä. Hän muun muassa pitää kunnossa tarvittavat koneet ja apuvälineet sekä hankkii materiaaleja ja rakentaa puutarhaan kaikenlaista, kuten puutarharyhmän yllä olevan rautaisen kehikon.

Etupihan erikoisuus on 3–4 metriä korkea japaninsiipipähkinä.

Kakkosvyöhykkeen kasvin ei pitäisi menestyä Ilomantsin korkeudella, mutta siinäpä puu vain kukoistaa. Osasyy hyvinvointiin voi olla taustalla kohoava suojaava kuusiaita.

– Olen odottanut, milloin se lähtee tekemään kukintoa. Japaninsiipipähkinän kukinto on kultasateen tyyppinen, riippuva ja aika vaikuttavan näköinen, Ikonen kertoo.

Talon nurkalta johtaa kivetty polku takapihalle. Polku laskeutuu portin kautta viehättävästi suuren kuusen viertä alemmas, johdatellen kulkijan toiselle, kevytrakenteiselle huvimajalle.

Majan muistikirjaan Ikonen kirjailee havaintojaan linnuista ja perhosista, säästä ja yleensä mitä elämään kuuluu. Joskus siihen on yllättäen jättänyt terveisensä joku talossa kyläillytkin.

– Äskettäin onnistuin puutarhassani kuvaamaan keisarinviitan harvinaisen turkoosiin vivahtavan Valesina-värimuunnoksen, Ikonen iloitsee.

Polku kiemurtaa pienelle lammikolle, jota kasvillisuus ja vaalea madonna-patsas reunustavat.

Patsaita keijukaisista enkeleihin löytyy sieltä täältä puutarhan alueelta. Ikoninmaalausta harrastava Ikonen on sijoittanut polun varteen myös kiveen maalaamansa Pyhän Herran enkeli -ikonin.

Suhisevan koivumetsän suojatessa ympärillä, takapihan puutarha tuoksuvine kukkineen lepää rauhaisena kuin kulhossa. Voi kuvitella miten alkukesästä ilma helisee lintujen liverryksestä.

Ikonen sanoo viihtyvänsä puutarhassaan myös illanhämyssä, jolloin hänestä on siellä kauneinta.

Keväällä puutarhassa kukkivat ensinnä sipulikukat sekä esikot ja orvokit. Sitten ponkaisevat perennat vuorotellen kukkaan sekä myös taimesta kasvatetut yksivuotiset kukat.

Ikonen pitää kärhöistä, joita on useampaa lajiketta. Talon nurkalla siniviolettina röyhyävän Emilia Platerin sairaanhoitajana työskentelevä Ikonen kertoo saaneensa 50-vuotislahjaksi työtovereiltaan.

– He eivät tienneet, että tuon kärhön nimi on suomeksi Sankaritar, hän hymyilee.

Puutarhassa ei ole suunnitteilla suuria mullistuksia, mutta haaveena on tehdä pieni ”muistolehto”.

Puutarhan perimmäisessä nurkassa on surukuusi, joka on istutettu Ikosten vuonna 2001 syöpään menehtyneen pojan muistolle. Siellä on jo myös ystävän muistovaahtera.

– Aion istuttaa nurkkaukseen myös edesmenneeltä äidiltäni saamani ruusun, Ikonen kertoo.

iko11Karjalainen20180824
iko22Karjalainen20180824
iko20Karjalainen20180821
iko13Karjalainen20180824
iko10Karjalainen20180824
iko9Karjalainen20180821
iko8Karjalainen20180821
iko7Karjalainen20180824
iko5Karjalainen20180821

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa