Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Kotimaa

Poliisi Nurmeksen kesäkuisesta ampumavälikohtauksesta: aiheutti vakavaa yleistä vaaraa, yksi luoti meni läpi sivullisen asunnon ovesta

  • Anni Kuittinen

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan liittyen Nurmeksessa kesäkuussa tapahtuneeseen ampumavälikohtaukseen. Rikosnimikkeinä tapahtuneessa on murhan yritys, laiton uhkaus, vaaran aiheuttaminen, sekä kaksi ampuma-aserikosta ja vahingonteko.

Ampumavälikohtaus aiheutti Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Simo Hämäläisen mukaan vakavaa yleistä vaaraa, sillä tapahtumat sijoittuivat kerrostalon pihaan.

Rikoksesta epäiltynä ovat kaksi nurmeslaista veljestä, jotka ovat iältään 28- ja 37-vuotiaita. He ovat olleet vangittuina koko esitutkinnan ajan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tapahtumat kärjistyivät sunnuntaina 17.6., kun veljekset saapuivat 51-vuotiaan asianomistajan kodin pihaan. Kyseessä oli kerrostalon piha osoitteessa Porokylänkatu 36.

Asianomistajalla ja rikoksesta epäillyiltä oli ollut riitatilanne jo aiemmin viikonlopun aikana, ja veljekset olivat käyneet uhkailemassa 51-vuotiasta jo lauantai-iltana. Tuolloin he olivat rikkoneet kerrostalon rappukäytävän lasin.

Sunnuntaina he saapuivat jälleen kerrostalon pihaan ja jo tuolloin heillä oli mukana ampuma-ase. Miehet poistuivat paikalta, ja poliisille tehtiin ilmoitus näistä. Poliisipartio ei ehtinyt tavoittaa miehiä, kun noin tunnin kuluttua kello 18:n aikaan poliisi sai hätäkeskuksen kautta useita ilmoituksia, joiden mukaan kerrostalon pihassa on ammuttu laukauksia.

Kävellen pihaan saapuneilla veljeksillä oli ollut mukanaan käsiase ja toisella teräase. Laukaukset eivät osuneet kehenkään, mutta yksi laukaus meni läpi kerrostaloasunnon ovesta, jonka asukas ei ollut osallisena miesten välien selvittelyssä. Muut laukaukset osuivat kerrostalon ulkoseinään sekä rappukäytävän rakenteisiin.

Asianomistajan alle 15-vuotias poika ja asianomistajan sisko joutuivat pakenemaan laukauksia talon rappukäytävästä asuntoon. 

Veljekset poistuivat paikalta, mutta heidät otettiin myöhemmin samana iltana kiinni Rautavaaralta.

Poliisi on hyödyntänyt esitutkinnassa kahta tapahtumasta kuvattua videotallennetta. Toisen videon kuvasi ammunnan kohteena olleen asianomistajan poika ja toisen ulkopuolinn henkilö.

Tapausta on tutkittu murhan yrityksenä, koska esitutkinta-aineiston perusteella on epäiltävissä, että rikoksesta epäiltyjen toiminnan tarkoituksena on ollut tappaa asianomistaja. Tekoa epäillään suunnitelluksi ja harkituksi teoksi, Simo Hämäläinen kertoo.

Aiemmat uutiset aiheesta:

Kaksi vangittu Nurmeksen ampumavälikohtaukseen liittyen - myös kerrostalon muut asukkaat olleet vaarassa

Nurmeksessa ammuttiin miestä kohti - poliisi pyytää havaintoja

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa