Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Kotimaa

Kolumni: Toistaiseksi Lapin kesä on täynnä poroja

Ei ollut lämmintä 15 astetta ja tihkusadetta niin kuin olin etukäteen arvellut. Oli 32 astetta hellettä ja heinäkuinen aurinko porotti kuumasti, vaikka oli jo ilta.

Suurisarvinen poro käveleksi hiljalleen Äkäslompolon keskustassa asvalttitietä pitkin ja ravintolan terassin vierestä niin, että sarvet melkein kolisivat laudoitukseen. Se jatkoi matkaansa pihamaalla kulkevien muutamien ihmisten ohitse, oli kuin ei näkisi ketään ja käveli suoraan kohti kauppaa.

Lapin matkailua kehitetään nyt kynsin hampain siihen suuntaan, etteivät lomakylät hiljenisi kesäkaudeksi. Näin ei ole ollut aina, sillä vuosikymmenien saatossa Lapin matkailu on vaihtanut olomuotoaan jo useamman kerran sesongista toiseen. Minun vanhempani ja heidän ikäluokkansa kävivät nuoruudessaan pohjoisessa nimenomaan kesällä, kun saatettiin yöpyä teltassa ja ajaa pitkiä automatkoja viileään mutta valoisaan yöaikaan ilman ilmastointia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sitten tuli laskettelubuumi ja sesonki vaihtui. Itse olen sitä sukupolvea, joka on tottunut käymään Lapissa nimenomaan talvella, kun laskettelurinteet ja hiihtoladut ovat täydessä terässään.

Useat tänä päivänä etenkin laskettelurinteistään tunnetut kohteet houkuttelevat turisteja nyt runsailla kesäaktiviteeteilla. On vaellusratsastusta, valokuvausretkeä, melontaa, frisbeegolf-ratoja ja etenkin pyöräilyreittejä, joita kehitetään kovimmalla höyryllä.

Silti siinä Ylläksen turistikeskuksessa ravintolassa istuessa ja ympäristöä katsellessa kävi väkisin mielessä, että paikan on suosionsa perusteella pakko olla enemmän edukseen talviaikaan. Tuolloin paksu lumikerros peittää kauppojen ja ravintoloiden edustalla olevat sora- ja asvalttikentät. Nurmikoihin ja istutuksiin ei ole juuri panostettu, mikä muualla olisi itsestäänselvyys. Ehkä jotain kannattaisi vielä tehdä, ennen kuin suuret massat saapuvat ihastelemaan Lapin kesää?

Lapin matkailussa pyörii tällä hetkellä isot rattaat, ja matkailu kasvoikin viime vuonna Visit Finlandin mukaan jälleen 22 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kesä laahaa kuitenkin talven perässä, ja marraskuusta huhtikuuhun kestävä talvikausi kasvaa huomattavasti nopeammin: talvimatkailu Lappiin lisääntyi ulkomaalaisten osalta 30 prosenttia, kesämatkailu 18. Vielä lukuja havainnollistamaan eroa: talvikaudella 2017 ulkomaisia yöpymisiä kirjattiin Lapissa 1,2 miljoonaa, kesällä 300 000.

Ylläksen molemmat keskustat, Ylläsjärvi ja Äkäslompolo, tuntuivatkin uinuvan heinäkuisessa helteessä. Muutamia kävelijöitä ja pyöräilijöitä siellä täällä, joten ravintoloitakaan ei kannattanut pitää myöhään auki. Matkailijoiden kerrostalon piha oli täynnä varjossa viilenteleviä poroja, lomalaisia ei yhtään. Eikä ihme: tämän vuoden kesäkuussa Lapin huoneiden käyttöaste oli 30,3 prosenttia, kun koko maan luku oli huomattavasti kauniimpi 52,7.

Yksi selitys on, että kesällä osa vaeltaa tuntureilla kaukana keskuksista, kun taas talvella pysytään rinteissä ja laduilla. Mutta erämaassa viikon vaeltava ei taida montaa roposta lomakeskuksen kassaan tuoda.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa