Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Kotimaa

Kolumni: Oma piha kullan kallis, edestä ja takaa

Piha on omaa tilaa rakastavalle suomalaiselle pyhä paikka, sinne ei ole muilla asiaa.

Koskemattomuus on niin rikkomaton, että rajariita naapurin kanssa saatetaan ratkaista oman pihan oikeudella. Se voi joskus johtaa asian käsittelemiseen pihaparlamenttia korkeammissa oikeusasteissa. Onneksi oman pihan voi myös aidata. Se pitää tunkeilijat loitolla ja hankalassa iässä olevat kotijoukotkin oman reviirin sisäpuolella.

Kun piha laajenee käsittämään muutakin ympäristöä, puhutaan takapihasta. Sen kokoon vaikuttavat etenkin tulevat rakennushankkeet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tarkka pihan omistaja huomaa uhkaavat kaavoitussuunnitelmat, vaikka ne olisi kunnallispoliittisella kapulakielellä kuorrutettu. Takapihallekaan ei haluta mitään epämääräistä elämää, joka jollakin tavalla kuuluisi, näkyisi tai muuttaisi jotain. Vastustuksen syitä ovat usein tontin arvoa suoraan uhkaavat hankkeet, kuten moottoritiet, tehtaat tai järvimaiseman katoaminen. Joskus nimby-ilmiön taustalla on myös pelko erilaisuuden kohtaamisesta.

Jos jostain syystä joutuu jakamaan elintilansa taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa, on pihalla luonnollisesti oltava järjestystä ylläpitämässä oma viranomainen, pihapoliisi. Virkaan päätyy usein hieman iäkkäämpiä henkilöitä.

Pihapoliisi huolehtii, että matot tampataan säädylliseen aikaan, saunavuorolle ei kutsuta ulkopuolisia ja ettei kukaan missään nimessä tuki pelastustietä viittä minuuttia kauempaa. Pihapoliisi päivystää yleensä omalla paikallaan keittiön ikkunan ääressä, mistä verhojen heiluminen paljastaa passipaikalla olijan.
Pihapoliisi tekee tiivistä yhteistyötä muiden alueen turvallisuudesta ja viihtyisyydestä vastaavien tahojen, kuten isännöitsijän kanssa.

Edes eläimiä ei haluta pihoille pyörimään, vaikka muuttaisi synkimpään korpeen. Perkelettä pitää huutaa, kun utelias kontio meinaa viedä tyhjät tölkit verannalta. Lapsiakaan ei voi kouluun laittaa, kun joku on melkein omasta pihastaan nähnyt koiraa muistuttavan eläimen. Myös myyrä ja punkki kannan rokottajana varsin hyödyllinen kyykäärme saa nopeasti lapiosta, jos eksyy tontin rajojen sisäpuolelle.

Poikkeuksen pihapolitiikkaan tekevät tietenkin vahtikoirat sekä söpöt linnut, joita varten pihaan saatetaan jopa hankkia houkuttimia. Myös siileihin suhtaudutaan suopeasti, jos ne tulevat kotiväen lemmikkien kanssa toimeen. Reviiritaisto voi myös päättyä ikävästi, jos Nauku ei hyvällä sulata sitä, että katkarapushebat menevät parempiin suihin. 

Miksi oma piha ja tila sitten ovat niin tärkeitä?

Oman pihan idea on tietenkin se, että siellä saa kekkuloida alasti. Tai jos ei ihan alasti, niin ainakin rähjäisissä kalsareissa, kumikengissä ja nuhjuuntuneessa mainoslippalakissa. Omalla pihalla pitää myös voida tehdä asioita rauhassa, esimerkiksi juosta ilkosillaan saunan ympäri tai piehtaroida lumihangessa.

Parasta on, jos naapurit ovat niin kaukana, että voi laulattaa moottorisahaa myöhään yöhön tai pissata pellonreunaan. Se on vapautta. 

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa