Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Kotimaa

Kolumni: Puolustusministerin nolo hätä lihan saannista ja munkin himosta

Sinisiksi viime kesänä itsensä ristinyt perussuomalaisista huippupoliitikoista koostuva sininen puolue on hätää kärsimässä prosentin kantturoissa olevan kannatuksensa kanssa.

Uppoamassa on koko perussuomalais-sininen ministerikaarti, rivikansanedustajista puhumattakaan. Joskus oljenkorsi kuitenkin purjehtii hukkuvan ulottuville yllättävästä suunnasta. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) äkkäsi sellaisen lihattomassa sopassa kellumassa.

Kasvisruoka ei ole mikään uusia asia nykyarmeijassa, sota-ajan armeijasta puhumattakaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos Tuntemattomasta sotilaasta on merkkiä, lihaa ei ollut aina jatkosodassakaan. Joku sotamies etsii kirjassa pakistaan herneen kaveriksi toista, ei suinkaan santsipihviä.

Puolustusvoimat tarjoaa nyt kahdeksan kasvisruoka-ateriaa kuuden viikon jaksossa. Varusmiestoimikunnat toivoivat kasvisruokaa lisää, ja tästä lähin lihattoman pöydän ääressä ruokailtaisiin kahdesti viikossa.

Tällaisesta vankkumattomasta sekasyöjästä, jolle liha maistuu oikein hyvin, kaksi ateriaa viikossa ilman lihaa ei kuulosta paljolta. Ideologisesta hömpötyksestä tietämätön äiti tarjosi ei-liharuokaa ainakin joka toisella aterialla.

Puolustusministerin hätä poikien (Niinistön kannan tyttöasevelvollisiin tietäen heistä ei kai niin suurta huolta ole) riittävästä ravinnosta on suorastaan liikuttavaa.

Maanantain A-Studiota varten hän oli laskenut, että tarpeeksi kaloreita saadakseen varusmiehen on syötävä 200 porkkanaa. Siitähän tässä nyt olikin kyse: että aamiaisella kaikille jaettaisiin päivän porkkanat, joita rouskutellen sitten mentäisiin iltaan.

Lihasta jokaisella aterialla on tullut Pyhä Subjektiivinen Oikeus. Niinistö kysyi A-Studiossa, miksi jokainen ei saa olla sekasyöjä ja syödä kohtuudella kaikkea. Siitähän tässä onkin kysymys, sekasyönnistä.

Puolustusministeri vaatii nyt selvityksen kasviruoasta. Se on kuulemma puolustusministerin ydintoimialaa: ”Kyllä, puolustusministerin tehtävä on pitää huolta, että joukot säilyvät taistelukykyisinä kaikissa olosuhteissa.”

Niinistöä huolestuttaa, että poikien pitää mennä nälissään sotilaskotiin pitsalle ja munkille niinä päivinä, jolloin on yksi ateria kasvisruokaa. Nälässäkö niitä nykyään siellä pidetään?

Niinistö puhuu kuin nyt olisi joku sotatila. Edes harjoitussotia ei ole myötäänsä. Eikö puolustusministerin kannattaisi panna jäitä hattuun ja varmistaa huoltovarmuus niin, että sota-aikana lihaa olisi jos ei joka ruoalle niin ainakin joskus?

Mutta Niinistön katse on lähempänä. Keväällä hän etsi motivaatiota (tai laskeskeli mahdollisuuksiaan) ehdokkuudelle eduskuntavaaleissa. Ehkä motivaatio on löytynyt kesän aikana ja mahdollisuus on nyt tarjottimella.

Aina Uudenmaan vaalipiirissäkin asuu jonkinlainen joukko punaniskalihansyöjiä, joihin lihauho vetoaa.

A-Studiossa Niinistö totesikin tyytyväisenä: ”Ainakin se meni läpi.”

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa