Tiistai, 18.12.2018 
Aapo, Aappo, Rami
Kotimaa

Joensuun uusissa opiskelija-asunnoissa on jäytiäisiä - monille tuntematon hyönteinen syö homesieniä

  • Jaana Kainulainen

Niinivaaralle marraskuussa valmistuneissa Joensuun Ellin kerrostaloissa on havaittu jäytiäisiä. Jäytiäiset ovat 1–3 millimetrin mittaisia vaarattomia hyönteisiä.

– Ensimmäiset havainnot ovat huhtikuulta. Sen jälkeen olen nähnyt niitä kerran tai kaksi viikossa joko sängyn vieressä seinällä tai keittiön tasolla, kertoo Suvikuja 8:ssa asuva opiskelija Niko Nyman.

Kapungin omistama opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Elli tiedotti 8-kerroksisten kerrostalojen asukkaita jäytiäisistä viime torstaina. Tiedotteen mukaan jäytiäiset ovat uusissa taloissa yleisiä, eivätkä ne ole ihmisille tai elintarvikkeille vaarallisia. Yleisyydestään huolimatta jäytiäiset ovat valtaväestölle tuntemattomia, eivätkä niistä ole kuulleet myöskään rakennusalan ammattilaiset. Sen sijaan Siun soten Pohjois-Karjalan ympäristöterveydelle nämä siivettömät tai tynkäsiipiset jäytiäiset ovat tuttuja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Ensimmäiset näytteet muistan käsitelleeni jo kymmenen vuotta sitten. Kyseessä on suomalainen eliö, joka voi siirtyä luonnosta rakennukseen, jos olosuhteet ovat suotuisat. Meille jäytiäisistä tulee kyselyjä keskimäärin kerran vuodessa tai kahdessa, toteaa terveystarkastaja Jaana Ryhänen ja lukee samalla Tuula Putuksen tekemää Elinympäristömme pienet tuholaiset -kirjaa, jossa kerrotaan jäytiäisistä.

Luonnossa elävät jäytiäiset nakertavat ravinnokseen leviä, siitepölyä ja sieniä. Asunnoissa elävät jäytiäiset syövät kosteista tiloista homesieniä, kuolleita hyönteisiä tai muuta vastaavaa tärkkelyspitoista eloperäistä ainesta.

Nykyisissä kuivissa asunnoissa jäytiäisten tuhot jäävät pieniksi. Jos ne pääsevät pesiytymään jauhoihin tai viljatuotteisiin, niin ne voivat saada aikaan pahaa jälkeä.

Uusissa asunnoissa jäytiäishuippu on kahden tai kolmen vuoden sisällä valmistumisesta. Ilmiön taustalla on kostuneissa rakennusmateriaaleissa kasvavat pienet homeet.

Lisää tilaajille:

Joensuun uusissa opiskelija-asunnoissa on jäytiäisiä - rakennusalan ammattilaisille koko laji on tuntematon

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa