Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Kotimaa

Kolumni: Kahden henkäyksen välinen matka pinnan alle

  • Jarno Artika

Mietitään tilanne, jossa tavallinen ja arkipäiväinen asia muuttuu erityiseksi ja arvokkaaksi. Otetaan esimerkiksi hengittäminen.

Nyt sinäkin hengität huomaamattasi. Hengitys sisään ja ulos. Automaattisesti.

Muutetaan hetkeksi olosuhteita mielikuvissa, mennään vapaasukeltamaan. Tuolloin kahden hengityksen välinen tila, matka, onkin ainoa asia, jolla on merkitystä. Hengittäminen muuttuu pakolliseksi tarpeeksi matkan ja mielentilan molemmissa päissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ranskalainen vapaasukelluksen mestari Guillaume Néry kuvailee hengityksen välistä matkaa rauhaksi. Kertoessaan 123 metrin syväsukelluksestaan hän kuvailee lähtöhengitystä irtautumiseksi. Vajoamistaan syvyyksiin vapaapudotukseksi, rennoksi liitämiseksi. Mielialaa pohjalla kuin yksin keskellä kosmosta leijumiseksi ja lopulta kolme minuuttia myöhemmin ensimmäistä hengitystä uudelleensyntymiseksi.

Hän korostaa kahden hengityksen välisen matkan merkitystä. Vain sillä on merkitystä. Silloin Néry keskittyy vain itsensä kuuntelemiseen ja ympäröivän elementin tarkasteluun. Kaikki muu, hälinä ja stressi jäävät pinnalle, kauas pois.

Kahden hengityksen välisen matkan ei tarvitse olla pitkä. Ei matkana, eikä aikana. Silti se voi olla hyvin erityinen.

Tänään Lotta Loikkasen vesiurheilu-matineassa (sivut B6-B11) sukelluskuvat on otettu henkeä pidättäen. Matineassa kymmenvuotias merenneitoilua harrastava Silja Suhonen kertoo kirkkaan veden ja kalojen katselun kiehtovuudesta.

Kirkkaan veden merkitys korostuu kahden hengityksen välisellä matkalla. Vapaasukeltaen hyvä näkyvyys lisää lajin mielekkyyttä. Vapaasukeltajalle kirkas vesi luo turvallisuutta ja lisää vapaudentunnetta.

Kesällä viisivuotias tyttäreni sukelsi räpylöin Kiteen Valkiajärvellä pieniä ahvenia kiinni ja katseli innoissaan pinnan alla suuria haukia. Kahden hengityksen välinen matka oli hänelläkin erityinen, mieleenpainuva.

Tuota rauhallista maailmaa olen dokumentoinut Kiteen Valkiajärvellä näyttelyksi usean vuoden ajan – hengitysten väli kerrallaan toisillekin ihasteltavaksi.

Kahden hengityksen välinen matka, hetkellinen hengenpidätys, voi olla myös matka oman kehon kuunteluun ilman sukellusta.

Meistä kuka vain voi pidättää hengitystään kaksi minuuttia pienellä harjoittelulla. Hengitys sisään. Vaikka sängyssä maaten oman kehon sydämen sykkeen hidastumisen kuulee, rentouden tuntee. Oma keho kertoo uusia asioita, tuntemuksia, joita ei normaalisti hengitellessä muista huomata. Kaksi minuuttia myöhemmin hengitys ulos. Suosittelen kokeilemaan. Rennosti. Ei ensikertalaisen tarvitse heti revitellä kutsuntoihin valmistautujan 222 sekunnin pidätystä.

Rauhoittumisen aikana voi huomata, että elämässä on tärkeää perusasiat. Lämpö, uni, ruoka, puhdas ilma ja rakkaus. Kuten nuori Mikko totesi sairaalle mummolle: ”Eläminen on helppoa, ei tarvitse kuin muistaa syödä ja hengittää.”

Hengitys sisään. Kuvaamisiin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa