Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Kotimaa

Rekan hytistä Tuupovaarassa kuvattu video osoittaa, miten äkkiä hirvikolari tapahtuu - Yrittäjä: "Ei siinä ehdi tehdä mitään"

  • Jani Leinonen
Kuvakaappaus Jukka Ikosen videolta Facebookista. Kuvakaappaus Jukka Ikosen videolta Facebookista.

Vuoden vilkkain hirvionnettomuusaika on käynnissä, sillä hirvikolareita sattuu koko maassa erityisesti syys-joulukuussa. Lieksalaisen kuljetusyrittäjän Jukka Ikosen Facebookissa jakama video osoittaa, miten nopeasti hirvi voi pahimmillaan tulla tielle.

Videolla lieksalaisen Kuljetus Ikoset Ky:n rekka törmää hirveen Tuupovaaran kirkonkylän eteläpuolella lähellä Öllöllää. Onnettomuus tapahtui viime perjantain vastaisena yönä puoli yhden aikaan. Karjalainen uutisoi tapauksesta perjantaina.

- Hirvikolari on aina yllätys, ei siinä ehdi mitään, Ikonen toteaa vuosikymmenten mittaisella kokemuksella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ikonen ei itse ollut ratissa onnettomuuden sattuessa. Hän kiittelee työntekijänsä toimintaa tilanteessa.

- Kuljettaja piti rauhallisesti auton liikkeessä eikä tehnyt paniikkijarrutusta.

Ikonen toteaa, että raskaan ajoneuvon kuljettaja ei voi yleensä säätää nopeuttaan.

- Hidasta, jos kerkeät mutta ei kannata väistää. Muuten auto on äkkiä toisella kaistalla tai ojassa ja kuljettajakin vaarassa, Ikonen muistuttaa.

Sen sijaan henkilöautoilijoita Ikonen neuvoo hidastamaan ajonopeutta alueilla, joissa hirviä liikkuu.

Ikosen mukaan Tuupovaaran alueella liikkuu kaikkiaan paljon hirviä, samoin kuin esimerkiksi Sarvingintiellä Enossa.

Ajallisesti hirvionnettomuuksia sattuu eniten ennen ja jälkeen auringonlaskun, mutta hirvet liikkuvat paljon myös aamuhämärässä.

Hirvionnettomuuksien määrä on laskenut 2000-luvun alusta, jolloin sattui noin 3 000 hirvionnettomuutta vuodessa. Vuoden 2016 aikana Suomen teillä sattui 1 881 hirvionnettomuutta. Onnettomuuksissa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui 144.

Tuupovaaran hirvikolari oli Ikosen yrityksessä kolmas vuosikymmenen aikana. Edellinen tapahtui pari vuotta sitten Lieksan ja Nurmeksen välillä.

Ikosen lauantaina Facebookiin lataama video on nähtävissä alla. Videota on katsottu jo yli 40 000 kertaa. Jos video ei näy laitteellasi, klikkaa tästä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa