Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Kotimaa

Rikosprofessori Matti Tolvanen: Äärimmäisen harvinaista syyttää taposta ilman ruumista

  • Anni Kuittinen
  • Jouni Turunen

Keskusrikospoliisi tiedotti keskiviikkona päättäneensä Ilomantsissa vuonna 2005 kadonneen Jari Pesosen tapauksen esitutkinnan ja epäilevänsä 41-vuotiasta ilomantsilaismiestä Pesosen taposta. Erikoisen tapauksesta tekee se, että poliisi ei ole vieläkään löytänyt Pesosen ruumista.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää erittäin poikkeuksellisena tapausta, jossa syyteharkintaan etenee tappo ilman ruumista.

- Muistan vastaavia tapauksia ehkä yhden tai kaksi. On tämä äärimmäisen harvinaista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tolvanen muistaa muun muassa yhden hieman vastaavan tapauksen, jossa uhri oli hukutettu. Tuolloin pystyttiin osoittamaan, että uhri on kuollut ja hukutettu, vaikka tätä ei löydetty.

Syyttäjän on pystyttävä osoittamaan muilla aihetodisteilla ilman ruumista että uhri on kuollut, jotta syytetty voidaan tuomita taposta.

- Suurin pulma liittyy siihen että voidaan olla varmoja siitä, että henkilö on kuollut, vaikka ei voitaisi sanoa, että mihin hän on kuollut.

Jos syytetty ei itse tunnusta rikosta, on näyttö koottava hyvin pienistä paloista. Yleensä näytöt rikoksesta saadaan nimenomaan uhrista.

- Uhrin löytymisellä on erittäin merkittävä näytöllinen merkitys. Etenkin niissä tilanteissa, missä tekijä kokonaan kiistää syyllisyytensä, Tolvanen toteaa.

Tolvanen ei kuitenkaan pidä todennäköisenä myöskään sitä, että syyttäjä jättäisi nostamatta syytteen.

- Tässä tapauksessa kun epäilty on kuitenkin vangittuna, on harvinaista, että syyttäjä jättäisi nostamatta syytteen. Näyttöähän on arvioitu jo silloin kun on päätetty vangitsemisesta.

- On todennäköistä, että syyttäjä tulee päätymään samaan ratkaisuun syyteharkinnassaan, Tolvanen arvioi.

Jari Pesosen tapauksessa oman hankaluutensa tuo myös se, että tapahtumista on kulunut nyt jo 13 vuotta.

- Ihmisten mielikuvat heikkenevät ja muuttuvat. Mitä pidempi aika on kulunut, sitä vaikeampi on arvioida luotettavuutta, Tolvanen kommentoi liittyen siihen, kuinka luotettavia havaintoja ihmisiltä on voitu kuulusteluissa saada.

- Toisaalta jos on hyvin poikkeuksellinen tapahtuma, kuten ihmisen kuristaminen tai lyöminen, se muistetaan kyllä vuosienkin päästä. Ajan kuluminen kuitenkin heikentää todistelua.

Pesosen tapauksessa kuulusteltavat ovat mahdollisesti myös ehtineet keskustella tapauksesta keskenään vuosien saatossa. Tällöin hämärtyy se, mikä lopulta oli kenenkin havaintoa ja mikä kuultua.

Lue lisää:

Poliisi epäilee: Vuonna 2005 kadonnut Jari Pesonen tapettiin autoon - ruumista ei ole löydetty

Aiempi uutinen aiheesta:

Kadonneen Jari Pesosen siskon syvä suru: "Nyt vasta tajuan veljeni todella kuolleen"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa